Konsten får en egen butik

Simrishamn Artikeln publicerades

Ända in i det sista har ÖSKG:s konstnärer slitit och släpat för att få allt på plats inför den stora dagen i morgon. Krogen på Tjörnedala är förvandlad till ett kafé och en konstnärsbutik.

Nu har ÖSKG full kontroll på hela konstgården och kan utveckla den i önskad riktning.

– Vi är nöjda med resultatet, säger ÖSKG:s ordförande Jan Dahlgren. Nu kan man sitta här och njuta av en kopp kaffe och konsten. Vi har verksamhet i hela gården.

Någon restaurang var aldrig aktuellt för ÖSKG att driva eftersom de som försökt tidigare inte lyckats så bra.

– Vi fick börja med att städa upp efter den konkursade restaurangen, säger Jan Dahlgren.

Hårda ord

I samband med att den senaste krögaren kursade blev motsättningarna mellan konstnärerna i ÖSKG och den gamla styrelsen i stiftelsen uppenbara. Den gamla styrelsen avgick och ersattes med en ny där ÖSKG:s konstnärer tog plats. Detta skedde under uppmärksammade former där flera hårda ord växlades. Nu är man inom ÖSKG väldigt glada och stolta över att ha kommit så här långt.

– Det är en tanke som funnits i flera år, säger Jan Dahlgren. Detta är delmål ett. Nu ska vi testa och se om det går bra och kanske utveckla gården ännu mer.

”Jobbat som galningar”

I butiken kommer det att finnas verk av ÖSKG:s egna konstnärer att köpa.

Den senaste tiden har flera av konstnärerna fått arbeta dubbelt. Allt arbete i den nya delen har man gjort själv. Samtidigt har konstnärerna haft sina egna utställningar att fixa.

– Vi har jobbat som galningar för att få det färdigt, berättar Kerstin Rosengren, i butik- och kafégruppen. Det har inte blivit några stunder i tv-soffan.