Korvreklam rör upp känslor

Simrishamn Artikeln publicerades

Ett par välmålade kvinnoläppar som sluter sig kring en tjock grillad korv. Det är bilden som ska locka kunder till Tårtans gatukök. ”Bilden motarbetar kommunens jämställdhetsarbete”, dundrar genuspedagogen ­Britten Dehlin.

Det var härom morgonen som Simrishamnsbon Elisabeth Wikenhed fick syn på bilden när hon promenerade förbi Tobisviksbadet. Hon reagerade genast över att man försökte sälja korv och mos med hjälp av välmålade naglar och fylliga kvinnoläppar.

– Det känns som lite otidsenlig marknadsföring, menar Elisabeth Wikenhed, som arbetar på kultur- och fritidsförvaltningen och dessutom representerar sin avdelning i kommunens pågående jämställdhetsprojekt.

Britten Dehlin, kommunens genuspedagog, går i taket när hon får höra talas om bilden.

– Det här är en sexualiserad bild. Ett praktexempel på en oreflekterad handling och på traditionellt könstänkande i syfte att locka kunder.

Redan förra sommaren skrev hon ett inlägg om gatukökets reklam på kommunens jämställdhetsblogg.

Den gången handlade det om en naken kvinna som slingrar sig runt en korv. En bild som i år har krympt till en logga på gatukökets meny.

Att den här typen av bilder förekommer på en så välbesökt plats som Tobisviksbadet, dit många turister kommer under sommaren, ser hon som ett rent ”sabotage” av kommunens jämställdhetsprojekt.

– Vi vill att människor ska flytta hit, vi vill att Simrishamn ska ha ett gott rykte och gå i bräschen med vårt jämställdhetsarbete. Det här är inte bara otidsenligt, det motarbetar jämställdhetsarbetet.

Att bilden dessutom är uppsatt på en plats där det finns många barn och ungdomar tycker hon bara gör det hela än värre.

Jörgen Andersson, som driver gatuköket, har svårt att fårstå reaktionerna.

– Jag tycker bilden är rolig, säger han och påpekar att den använts av livsmedelsföretaget Scan för ungefär sju år sedan.

Att det skulle vara särskilt stötande med en sådan bild på en plats där det finns många barn tycker han inte.

– Ungarna fattar inte det, de ser bara korven, menar han.

Gatuköket hyr sina lokaler av Fritid Österlen, som drivs av centerpartisten Håkan Erlandsson, kommunfullmäktiges vice ordförande. Han reagerar däremot omedelbart när han får höra talas om bilden.

– Jag har inte sett den. Men jag ska se till att den tas bort omedelbart.