Äldre kvinna nära luras på 140 000 kronor – stoppades av banken

Simrishamn Artikeln publicerades

En äldre kvinna lurades logga in på sin internetbank och var nära att bli av med 140 000 kronor. Hennes bank reagerade dock och stoppade den bedrägliga transaktionen.

Kvinnan, som är i 75-årsåldern, fick i fredags ett telefonsamtal som höll på att stå henne dyrt. Uppringaren påstod sig ringa från betaltjänsten Svea Ekonomi och sa att hennes ärende var att hjälpa kvinnan. Uppringaren påstod nämligen att någon försökt ta ett banklån med hjälp av kvinnans identitetsuppgifter.

Uppringaren sa vidare att han kunde koppla kvinnan till hennes bank så att hon kunde kontrollera att det han påstod var sant.

Kvinnan gick med på det.

Hon kopplades till en kvinna som påstod sig jobba på Nordea. Den falska bankkvinnan uppmanade kvinnan att logga in med sitt bank-Id. Kvinnan lydde och enligt den bedrägliga uppringaren var nu det påstådda banklånet hävt.

Kvinnan la på luren. Men bara efter några timmar ringde hennes riktiga bank upp. De hade noterat att någon försökt flytta 140 000 kronor från kvinnans konto och ville meddela att de stoppat transaktionen.

Kvinnan har nu gjort en polisanmälan om försök till bedrägeri.