Kvinnliga företagare ska få stöd av mentorer

Simrishamn Artikeln publicerades

Sofie Tursé driver ett gym och arbetar ungefär tio timmar om dagen. Brit Mari Billström är konstnär och arbetar från nio på förmiddagen till tolv på natten. Nu ska de få hjälp av mentorer att komma vidare med sina företag.

– Om fem år har jag anställda eller en kompanjon som hjälper mig. Då arbetar jag inte ensam med det här, säger Sofie Tursé, som har två små barn hemma.

Brit Mari Billström däremot räknar med att fortsätta arbeta mycket. Men om fem år har hon ett internationellt erkänt namn och får mer betalt för sina konstverk.

– Jag har hållt på med det här sedan 1983, men det känns som jag har fastnat. Jag hoppas att en mentor kan hjälpa mig komma ut med mina produkter med hjälp av sina kontakter, säger Brit Mari Billström.

Det är tretton kvinnliga företagare som har antagits till mentorsprogrammet Qlara Besked. I gruppen finns både nya och väletablerade företag och entreprenörerna arbetar inom olika branscher.

Mentorerna är erfarna företagare från trakten som obetalt ställer upp och coachar sina adepter. Mentorn Mona Odhnoff Sundström från Stockholm står för matchningen mellan adept och mentor, samt för utbildningen av mentorerna.

– Jag tror att det här mentorprogrammet kommer att ge företagarna en tydligare affärsidé och en större tilltro till sig själva. Som egenföretagare behöver man en extern diskussionspartner ibland, säger Mona Odhnoff Sundström.

Just att få diskutera företaget med någon utomstående är en av fördelarna som Sofie Tursé och Brit Mari Billström ser vid mentorprogrammet.

– Man vill ju inte lasta över allt på sin man, förklarar Sofie Tursé med ett leende.