Misstänkt mord: Mannen som hittades efter explosionslarmet är avliden

Vallby Artikeln publicerades
Foto: Torun Börtz

Polisen bekräftade vid 13-tiden att en person hittats avliden i närheten av den fastighet där det larmades om en explosion på tisdagsförmiddagen.

Omständigheterna kring dödsfallet är oklara men polisen utesluter inte mord.

Det var strax efter klockan 10 på tisdagen som SOS fick larm om en explosion i byn. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till platsen.

– En man har avlidit under oklara omständigheter. Mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Oskar Hammar, yttre befäl vid polisen.

På sin hemsida bekräftar polisen att en förundersökning om mord är inledd.

Polisens kriminaltekniker på plats i Vallby.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polisens kriminaltekniker på plats i Vallby.

Efter händelsen spärrade polisen av ett stort område runt huset, detta för att kunna säkra alla eventuella spår. Ännu flera timmar efter händelsen var området fortfarande avspärrat eftersom det pågår en teknisk undersökning. Polisens tekniker i sina vita overaller syntes röra sig över området.

– Området betraktas som en brottsplats och teknikerna är där för att hitta pusselbitar som kan leda till att vi kan kartlägga vad som hänt, säger Kim Hild, polisens kommunikatör.

Även räddningstjänsten kallades till platsen i samband med larmet, men fick återvända utan att ens ha kommit innanför avspärrningarna.

– Området runt huset betraktas som en brottsplats. Därmed är det inte säkert att något brott har skett, men vi kan inte klampa in och förstöra eventuella spår, säger Roger Larsson, räddningsledare.

Delar av byn har spärrats av.
Foto: Torun Börtz
Delar av byn har spärrats av.

Enligt uppgifterna i larmet skulle en explosion ha skett inomhus, i ett uthus tillhörande en privat bostad mitt i byn. SOS uppgav att uthuset i fråga hade brunnit ner. Samtidigt skrev polisen på sin hemsida att det initialt inte fanns något som tydde på att en explosion hade ägt rum.

Anhöriga till mannen som hittades död på platsen är underrättade.

– Kroppen kommer att genomgå en rättsmedicinsk undersökning för att vi ska kunna fastställa dödsorsaken, säger Kim Hild.

Tills vidare finns ingen officiell brottsrubricering på händelsen. Polisen har dock startat en utredning gällande mord.

– Innan brottsrubriceringen är satt kan man inte utesluta mord. Därför har en förundersökning om misstänkt mord inletts, säger Kim Hild.

Utryckningen väckte uppmärksamhet i byn och bybor samlades för att se vad som hänt. Ingen av dem som YA talade med hade dock hört någon explosion eller känt lukten av brandrök.

Polisen pratade med de bybor som sökte sig till avspärrningarna, och knackade under tisdagen dörr i Vallby. Många av husen står dock öde, eftersom de används som sommarhus.

Bilar som körde genom byn stannades också av polisen, som vill samla eventuella vittnesmål och så många iakttagelser som möjligt.

Foto: Torun Börtz