Lek och trygghet i barnens drömstad

Simrishamn Artikeln publicerades

Underjordiska hus och flytande skolor – fantasin vet inga gränser när barnen är arkitekter. På Nils Holgerssonskolan samlar eleverna sina visioner i ”Lilla Europan”, inspirerade av den europeiska arkitekturtävlingen.

– Mitt projekt är ett träd. Det behövs fina grejer att titta på, menar Edit Appelkvist som valt ut ett träd som konstnärer kan hänga konstverk i.

Kompisen Zachary Elliot-Nilsson vill skapa en vattenlekplats intill Tommarpsån.

– Jag tycker inte det finns så många lekparker i Simrishamn, menar han och visar sin skiss inför eftermiddagens vernissage för föräldrarna.

Europan 11

Arkitektur är höstens tema på Nils Holgerssonskolan. Därför besökte man för några veckor sedan Valfisken och tittade på förslagen till Europan 11, årets upplaga av den återkommande tävlingen för unga arkitekter. I år hade den så kallade ”lasarettstomten” i Simrishamn blivit uttagen att delta och 48 arkitektlag från hela Europa har skapat framtidsvisioner för området vid småbåtshamnen.

– Vi gick på utställningen och blev jätteinspirerade, säger Maria Johansson, lärare i klass 3.

Tillsammans med sin kollega i klass 2 bestämde hon sig för att låta barnen arbeta konkret utifrån Europan.

Efter en promenad på lasarettsområdet började de skapa i ord och bild.

– Det var varit svårt att stoppa dem, de har haft så många idéer, säger tvåornas lärare, Katarina Arvidson.

Många av barnens projekt handlar om lust och lek, utsmyckning och försköning. Flera vill utnyttja en närliggande men dold resurs – havet. Undervattenshotell och glastunnlar ska göra det möjligt att utforska livet under ytan.

Miljöfrågorna står också i fokus i många projekt. Med hjälp av hus på pålar, flytbryggor och nergrävda hus ska Simrishamn klara en höjning av vattennivån, tänker sig barnen.

”Skydd mot det farliga”

– I en bra stad ska man vara skyddad mot det farliga, så att man kan känna sig säker, menar Wilma Ohlsson.

Annars tycks barnen se ljust på framtiden: i tvåornas modell är sjukhuset ersatt av ”Friskhuset” och polisen huserar i ”Glada polishuset”. Barnen har också tänkt på dem som har det svårt, och byggt flyktingboende och barnhem.

Om något saknas i dagens Simrishamn? Många händer viftar i luften.

En musikaffär, där man köpa instrument, tycker Wilma. Och Zachary vet bestämt vad han vill ha, förutom fler lekparker.

– Statyer, och museer.