Liga använde sig av barn vid stölderna

Simrishamn/Tomelilla Artikeln publicerades
Foto:Peter Lydén/TT

Stöldligan använde sig av barn för att föra ut de stulna varorna från butikerna. Nu har tre personer åtalats för brotten, som ägt rum på Netto i Simrishamn och på Bo Ohlsson i Tomelilla.

Den första stölden ägde rum på Netto i början av mars. En av de nu åtalade ska då, tillsammans med en annan person, ha tagit varor för närmare 2 000 kronor.

Tre dagar senare besökte den nu åtalade trion tillsammans med en fjärde vuxen person och ett barn Bo Ohlsson i Tomelilla. En av de åtalade ska tillsammans med den fjärde personen och ett barn i tioårsåldern ha samlat ihop varor i väskor. Väskorna gömdes sedan undan på olika ställen i butiken.

En anställd upptäckte dock gömmorna innan bytet hann föras ut ur butiken. Värdet på varorna som på det här sättet hade gömts undan uppgick enligt åtalet till närmare 20 000 kronor.

Några veckor senare återvände de tre tillsammans med barnet till Bo Ohlsson. Den här gången stal man en plånbok med hundra kronor. Brottet betecknas som grovt, eftersom plånboken låg i en väska som hängde på en rullstol, samtidigt som ägaren satt i rullstolen.

En av de tre åtalas också för att vid samma tillfälle ha tagit två kepsar, sammanlagt värda 200 kronor, från butiken.

Samma dag gjorde gruppen också ett nytt besök på Netto i Simrishamn. Den här gången stals varor för drygt 700 kronor. De vuxna gav stöldgodset till barnet, som sedan fick gå ut med det ur butiken.

I åtalet poängteras att man i samtliga fall utnyttjat ett barn som brottsverktyg, i ett av fallen två barn i 10-årsåldern.

Ingen av de åtalade är svensk medborgare och åklagaren yrkar därför på att de ska utvisas och förbjudas att återvända till Sverige under en femårsperiod.

De åtalade förnekar brott i samtliga fall utom vad gäller de sista stölderna på Bo Ohlsson, som en av de åtalade erkänner.