Lika snabbt med biogas i tanken

Simrishamn Artikeln publicerades

Är det någon skillnad att köra en biogasbil jämfört med en bensindriven? Den frågan kunde Simrishamnsborna få konkret svar på i lördags, när projektet Biogas Ystad Österlen anordnade provkörning.

– Jag trodde kanske att den skulle vara lite slöare men den var lika pigg och glad som vilken bil som helst. Den till och med låter som en bil med bensinmotor, konstaterar Reidar Kinderås från Järrestad sedan han och hustrun Tina gjort sitt livs första provtur med en biogasbil.

300 000 ton gödsel

De skulle absolut kunna tänka sig att köpa en biogasdriven bil.

– Så nu vill vi ha ett tankställe här i Simrishamn, påpekar Tina.

Det var just för att rätta till felaktiga uppfattningar kring biogasbilar som Biogas Ystad Österlen i helgen erbjöd provkörning i både Simrishamn och Tomelilla.

– Folk tror till exempel ofta att en liter biogas motsvarar mindre än en liter bensin, konstaterar Gabriella Eliasson, projektledare för Biogas Ystad Österlen.

Projektet är ett samarbete mellan Simrishamn, Tomelilla och Ystads kommuner och undersöker vilka förutsättningar som finns för att etablera biogasanläggningar i Sydostskåne.

Tankställen

Första etappen är redan avverkad, att undersöka om det finns råvaror, det vill säga gödsel och livsmedelsavfall, för att framställa gas i tillräckliga mänger. Och det finns det, enligt Gabriella Eliasson. Det 60-talet lantbrukare som hon varit i kontakt med producerar årligen 300 000 ton gödsel.

– Det motsvarar sex miljoner liter bensin.

Gabriella Eliasson håller nu på att leta efter lämpliga platser för en eller flera anläggningar.

I projektet undersöker man också förutsättningarna för att etablera tankställen. I Ystad finns redan ett, men enligt Gabriella Eliasson finns det utrymme för ett till.

– Fast just nu är det mer angeläget att få tankställen till Tomelilla och Simrishamn.

I det här sammanhanget har Tomelilla vissa fördelar, med större genomströmning av trafik.