Lockfågel fälld för rån och grov stöld

Simrishamn Artikeln publicerades

Den unga kvinnan i den så kallade drogrånarligan döms till sluten ungdomsvård i ett år. Kvinnan som kommer från Simrishamn raggade upp offren för att sedan droga ner dem.

Ligan hittade sina offer på krogen, bjöd på läkemedelsspetsade drinkar och plundrade deras lägenheter.

Kvinnan agerade som en slags lockfågel. När offren somnat kom de andra i ligan och länsade deras hem på värdesaker.

De fem andra männen i ligan döms till fleråriga fängelsestraff. Kvinnan som var 17 år när brotten begicks får så kallad ungdomsrabatt. Rätten skriver i domen att straffvärdet för de brott kvinnan begått uppgår till fyra år.

Kvinnan och fyra av männen som döms för rån ska gemensamt betala ett skadestånd till ett av sina brottsoffer på 43 025 kronor.

Den unga rånarligan planerade en kväll i januari ett rån mot en medelålders berusad man. Den unga kvinnan skulle då fungera som lockfågel.

Hon blev avsläppt på Lilla torg men hittade inget lämpligt offer. Senare på natten träffade kvinnan en rejält berusad man i 40-årsåldern utanför ett hamburgerställe på Stortorget i Malmö. Tillsammans for de vidare till en svartklubb. De unga männen cirkulerade hela tiden omkring i en bil i närheten av kvinnan.

Efter en stund lämnade dock kvinnan svartklubben och tillsammans med männen fortsatte de att leta efter en annan person.

Vid centralen stötte de på en ung och berusad man. Kvinnan drog en historia om att hon jobbade på Ica i Malmö och bodde i Helsingborg, och att hon missat sista bussen hem och var utan pengar.

Mannen erbjöd henne att sova över i hans lägenhet. Väl uppe i lägenheten erbjöd sig kvinnan att blanda till en drink på hälften apelsinjuice och hälften vodka som hon hade med sig. Drinken spetsades med det lugnande medlet Theralen.

Efter en kort stund sov mannen djupt i tv-soffan. Hon kontaktade de fyra männen som kom till mannens bostad och tömde den på värdesaker. De tog bland annat med sig: hemmabioanläggning, TV, Iphone, dator, plånbok, kläder, DVD-spelare, smycken och klocka för ett värde av omkring 54 000 kronor.

Rätten ser mycket allvarlig på brottet. Brottsoffret hade efteråt svårt att bo kvar i sin lägenhet, samt att jobba.

Den unga kvinnan har en mycket oordnad bakgrund med missbruk av narkotika och psykiska problem. Hon har inget jobb. Hon har bostad hos en förälder, men har under den senaste tiden även bott på andra håll.

Tidigare har Simrishamnskvinnan dömts till ungdomsvård för rån, misshandel och narkotikabrott. Nu blir det alltså sluten ungdomsvård. Hon har tidigare avvisat vård och placering på behandlingshem.