Gänget som lagat mat tillsammans – i 15 år

Vallby Artikeln publicerades

Pensionärer är ett aktivt släkte. I en artikelserie hälsar YA på bland aktiviteter för seniorer. I dag har turen kommit till de matlagande herrarna i Hammenhögs PRO.

Stekoset blandas med doften av nybakat. Och klockan är bara nio på morgonen. Det är en vanlig onsdag i Vallby Sparbankslokal, där ett gäng herrar från Hammenhögs PRO kockar och bakar tillsammans.

I 15 år har de träffats. Tio gånger på våren och tio på hösten.

– I dag har vi en snittålder på 85 år, säger John Andersson, som slagit sig ner vid matbordet i väntan på att få plats vid spisen för att göra hallonkräm.

Gösta Persson passerar med en rulle bakplåtspapper i högsta hugg.

– Jag är snart 91, säger han, som av de andra kockarna skälls för basen i gänget.

I köket är det full aktivitet. Lennart Persson har skurit fransyskan i fina tärningar och smälter en rejäl klick smör.

– Det ska bli kalops. Köttet ska stekas först. Med lök och morötter. Sen blandar man i såsen, förklarar han.

I demokratisk ordning bestämmer herrarna från gång till gång vad som ska lagas följande vecka och vem som ska handla. Det är husmanskost som gäller och i efterrätten förekommer ofta hallon - plockade i Lennart Perssons trägård.

Eftersom årsmötet i Hammenhögs PRO närmar sig är det extra mycket för herrarna att göra just denna onsdag. Enligt tradition är det nämligen herrarna som bakar fastlagsbullarna som serveras på mötet.

– 64 bullar ska det bli, berättar Nils-Erik Andersson som är i full färd att dela degen i lagom stora bitar.

– Vi har ju ingen tumstock så det får bli med ögonmått, skrattar han.

Till de vanliga månadsmötena bakar herrarna bara enkla bullar.

– I dag ska vi baka rulltårta också. Vi måste ju ha någonting till kaffet när vi har ätit i dag, berättar Nils-Erik Andersson.

Kakreceptet i den tummade bakboken ligger uppslaget.

– Min fru tipsade om att byta ut lite av mjölet mot potatismjöl så bli kakan luftigare, förklarar John Andersson anteckningarna i receptets marginal.

Fullt upp har Bengt Jönsson.

– Jag är förste diskare. Och så brukar jag skala potatisen, berättar han och ger sig i kast med ännu en degig bunke.

Han är nykomlingen i gänget och har bara varit med sedan i höstas. En plats blev ledig och Bengt Jönsson plockades in. Fem vill de nämligen alltid vara. Köket är lagom stort för en kvintett.

När en termin är slut bjuder herrarna in damerna på middag.

– Vi lagar all mat och serverar. Och de sitter och har trevligt. Det brukar gå hem, säger Bengt Jönsson.

Klockan närmar sig 12-slaget och maten börjar bli klar. När alla är mätta delar herrarna upp resterna.

– Fruarna få ju också ha något, säger Nils-Erik Andersson.

Fakta

Webb-tv

Varje onsdag lagar herrarna mat.

Visa mer...