Många vill äga nerläggningshotade fyren på Stenshuvud

Simrishamn Artikeln publicerades

Fyren på Stens-huvud är en av många som Sjöfartsverket inte längre behöver. Den ska avyttras och intressenter saknas inte.

– Efter ett inslag i lokalradion om fyren blev jag fullständigt nedringd, berättar Rolf Bertilsson, nautisk expert på Sjöfartsverket och ansvarig för avyttrandet av fyrarna.

Till hösten förväntar han sig ha hittat en ny ägare.

– Det är både privatpersoner och föreningar som hört av sig. Intresset är enormt.

Sjöfartsverket är inte ute efter att tjäna pengar på sina uttjänta fyrar utan överlåter dem mot att den nya ägaren tar på sig kostnaderna kring ägarbytet. Till exempel avstyckningskostnader.

– Vi kommer därefter att bevaka att fyren sköts på ett vettigt sätt, säger Rolf Bertilsson. På sjökortet kommer fyren att markeras som privat fyr och bara lysa med vitt sken.

– Om ägaren vill. Fyren kan också vara helt släckt.

Den behövs inte för sjösäkerheten längre, menar Bertilsson.

– Fyren byggdes 1916 för att hjälpa träskutorna som for längs kusten att hitta rätt. Dessa fyrar var otroligt viktiga för till exempel min egen far som var kustskeppare.

– Den tiden är förbi, men ännu står det 60 fyrar mellan Oskarshamn och Oxelösund och lyser varje natt för ingen. Att hålla fyrarna i trim kostar en del. Mellan 50 000 och 250 000 kronor per år, menligt Rolf Bertilsson.

– Vi är tvungna att spara in på detta.

Trots allt finns det båtar utan modern navigationsutrustning.

– De är sällsynta, men även efter att vi har avyttrat de fyrar vi tänkt finns det så många kvar att man alltid ser någon från havet.

När YA berättar om fonden som Staffan Ivarsson grundar och dess syfte är Rolf Bertilsson inte förvånad.

– Över hela landet finns människor som vill bevara fyrarna. Men eftersom Sjöfartsverkets uppfattning är att de inte längre behövs kan jag bara önska dem lycka till.

När det gäller mistlurar är Rolf Bertilsson närmast överraskad över att Simrishamn haft en sådan i drift så länge.

– Det är ju 100 år sedan vi la av med mistlurar. Jag visste inte att Simrishamn haft en tills för bara något år sedan. Men om nu någon vill sätta den i drift kan Sjöfartsverket inte ha någonting emot det.

Emma Lawesson