Många ville hjälpas åt att samla in granar – men plastgranarna börjar bli ett hot

Simrishamn Artikeln publicerades
Karin Dahl är glad över att bli av med sin uttjänta julgran, och betalar gärna en 50-lapp till Alf-Göran Andersson från Lions i Simrishamn.
Foto: Moa Dahlin
Karin Dahl är glad över att bli av med sin uttjänta julgran, och betalar gärna en 50-lapp till Alf-Göran Andersson från Lions i Simrishamn.

På söndagsmorgonen efter tjugondag Knut blir det trångt i den lilla Lionslokalen på Krabbegatan.

Det är dags för den årliga graninsamlingen, och många medlemmar vill hjälpa till.

Släpen är påkopplade, kartorna ligger klara och fördelas på de sex grupperna. Lions Club i Simrishamn har ordnat graninsamlingar i mer än 20 år och rutinerna har satt sig.

– Vi brukar få in 10–11 000 kronor varje år, berättar Pelle Undén, som rattar en bilarna. I år är den ordinarie kartläsaren sjuk, så Ragnar Wahlkvist – som brukar sitta i baksätet – får flytta fram.

Tillsammans med Alf-Göran Andersson är han sedan beredd att hoppa ut när en gran dyker upp utanför något.

Turen börjar vid hyreshusen på Landstingsgatan, fortsätter till Museigatan och tar en liten sväng in på Storgatan.

De första trogna kunderna visar sig ha svikit den här gången.

– Det blir färre och färre granar, många har gått över till plastgran, konstaterar Pelle Undén.

– Eftersom det är en hel vecka sedan tjugonda Knut i år, så har nog en del redan kastat ut granen, tror Alf-Göran Andersson.

Men på en tvärgata till Storgatan blir det napp. Där har Karin Dahl ställt ut sin uttjänta julgran.

– Jag tycker det här är en jättebra sak. Och så går ju pengarna till ett fint ändamål, säger hon, och lämnar över 50-lappen till insamlarna.

Egentligen kostar det 40 kronor att få sin gran hämtad.

– Men många lämnar 50, och en del till och med mer, säger Pelle Undén.

Lions använder pengarna till allt från internationell katastrofhjälp till att stödja traktens ungdomar.

Ett par timmars jobb återstår för Lionspatrullen och efter två, tre fulla släpkärror vankas ärtsoppa i klubblokalen – som vanligt tillagad av Karl Bengtsson, den förre krögaren från Restaurang Kocken som hunnit fylla 85 men fortfarande är berömd för sin ärtsoppa.

Så även om granarna riskerar att bli färre framöver, tror inte Pelle Undén att Lions tradition att samla in granar försvinner.

– Alla tycker det här är en trevlig övning, så vi fortsätter nog om det så bara finns en enda gran att samla in! säger han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.