Martin från Sankt Olof vann konditori-EM med chokladskulptur

Turin/Sankt Olof Artikeln publicerades
Martin Morand från Sankt Olof har varit med i tv-programmet dessertmästarna.
Foto: Mark Hanlon
Martin Morand från Sankt Olof har varit med i tv-programmet dessertmästarna.

Svenska konditorlandslaget tog hem guldet när laget tävlade i Coupe Europe, europeiska mästerskapen i konditori, i Turin under söndagen. Martin från Sankt Olof var en av lagmedlemmarna.

Nu är laget klart för nästa års VM: Coupe du Monde de la Pâtisserie, i Lyon i Frankrike i januari 2019.

För Sverige tävlade Jessica Sandberg från Umeå – och så Martin Morand från Österlen. Från hemmet i Sankt Olof driver han företaget Pastry inspiration.

– Vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, och vi är ganska erfarna båda två, det är också en av nycklarna till vår framgång, säger Martin Morand i ett pressmeddelande. Det här är ett riktigt lagarbete och vi känner att vi verkligen kan lita på varandra.

Vinnarskulpturen på plats i Turin.
Vinnarskulpturen på plats i Turin.

Temat för svenskarna var ”Mother Nature”, vilket tolkades i två glasstårtor med frukt, tio tallriksdesserter med choklad och glass eller sorbet och en choklad- och sockerskulptur.

Glasstårtan ”Midnight sun” var inspirerad av den svenska naturen med smaker från södra Sverige. I den blandades hallonglass, mandarinsorbet och yoghurt- och vaniljparfait med krispig, spröd pistagebotten och karamelliserad smördeg.

Tallriksdesserten hade inspirerats av skogens vilda bär i norr: Åkerbär, hallon och björnbär. De var insvepta i guanaja-chokladmousse, pistagebotten dulcey- och hasselnötsnamelaka samt manjaribrownie, toppat med en aning apelsin och en nypa timutpeppar.

Vinnarskulpturen bestod av två halvor, den ena av choklad och den andra av socker. Den föreställde moder natur själv, och var pyntad med svampar, blommor, mossa och skogsfåglar för att få till en mystisk skogsupplevelse.

 

Fakta

Gör: Driver företaget Pastry Inspiration.

Uppväxt: I Höllviken

Ålder: 40 år

Bor: Sankt Olof.

Yrkesmeriter: Har jobbat på Caterevent, F12-gruppen och Vendelrestauranger.

Tävlingsmeriter:

2:a plats med Skåne Kulinar i Culinary Olympics 2016, Vinnare av Dessertmästarna 2015, 7:e plats med Skåne Kulinar i Culinary World Cup 2014, 1:a plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2010, 5:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2008, 6:e plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2006, 7:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2004, 7:e plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2002, 8:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2000.

Källa: Svenska konditorlandslaget

Visa mer...
I vintras drillades Marin Morand i chokladskulptering hos en annan mästare, Stefan Johnson Petersén i Bästekille.
Foto: Torun Börtz
I vintras drillades Marin Morand i chokladskulptering hos en annan mästare, Stefan Johnson Petersén i Bästekille.

Fakta

Konditori-EM

Resultat:

1. Sverige

2. Belgien

3. Schweiz

Specialpriser:Bästa hållbarhet, Turkiet

Bästa socker, Polen

Bästa choklad, Ryssland

Källa: Sveriges bagare och konditorer

Visa mer...