Annons

Matavfall ger mervärde

Snus, aska och tuggummi är bannlysta. Men bröd, hushållspapper och godis har alla sin givna plats i det bruna sopkärlet för matavfall. Först på banan är hushållen i Gärsnäs, där sorteringen påbörjas om en knapp månad.
Simrishamn • Publicerad 7 februari 2011
Många var nyfikna på de nya sopkärlen som ställdes ut i Galleri Valfisken på lördagen. De allra flesta var positiva till att börja omvandla sitt matavfall till gas och gödsel. "Folk verkar väldigt villiga att delta i den här förändringen", säger Therese Nilsson, informatör på Ökrab. Bild: Mark Hanlon
Många var nyfikna på de nya sopkärlen som ställdes ut i Galleri Valfisken på lördagen. De allra flesta var positiva till att börja omvandla sitt matavfall till gas och gödsel. "Folk verkar väldigt villiga att delta i den här förändringen", säger Therese Nilsson, informatör på Ökrab. Bild: Mark HanlonFoto: 

Många tog chansen att vinna ett halvårs gratis sophämtning genom att gissa hur långt en personbil tar sig på ett par kilo apelsinskal, brödkanter och pappersservetter när Ökrab demonstrerade de nya sopkärlen i lördags.

"Jag är kluven" står det på Ragnsells sopbil som parkerats för visning på Vafiskens innergård. Kulturhusets galleri fylldes snabbt med intresserade medborgare som ville ta del av informationen och kika närmare på de bruna behållarna och påsarna för matavfall. Reaktionerna har varit över förväntan, säger Therese Nilsson, informatör på Ökrab.

Annons

– Vi har varit beredda på kritik när vi har gått ut med informationen. Men de negativa kommentarerna har uteblivit. Folk verkar väldigt villiga att delta i den här förändringen.

Principen för den nya insamlingen är enkel. Matrester, frukt- och grönsaksskal, kaffesump och filter räknas liksom pasta, ris och bröd som matavfall och läggs i bruna påsar som försluts innan de läggs i tunnan. Kattsand, jord, aska och cigaretter är restavfall och ska slängas i den gröna.

Och förändringen är gratis för kunderna, berättar Therese Nilsson.

– Vi höjer inte taxan. De bruna tunnorna blir en del av hushållens sophämtningsabonnemang.

Och möjligheten finna att till och med tjäna på det nya systemet. Genom att välja ett mindre, grönt kärl för restavfall kan hushållen nämligen få en lägre avgift. Möjligheten att dela med sin granne finns också, poängterar Therese Nilsson.

– Två hushåll med liten mängd sopor kan man samsas om ett set med kärl, bara de ställs på samma plats när soporna ska hämtas.

Den som inte vill ha del i systemet kan välja att kompostera sitt matavfall själv. Då krävs tillstånd från miljöförbundet som har en timtaxa på drygt 700 kronor.

– Det tar ett tag innan man tjänat in det, konstaterar Therese Nilsson.

Efter insamlingen transporteras det insamlade matavfallet till Sysavs anläggning i Malmö. Där mals det sönder och transporteras sedan till rötgasanläggningen i Kristianstad och omvandlas till biogas och flytande biogödsel. Transporten tar tre procent av den energi som utvinns i anspråk.

Än så länge går sopbilarna på fossila bränslen. Men planer finns på att med tiden få sopbilsarmadan att rulla på egen biogas.

Annons

– Men först måste vi få en biogasstation till Österlen.

Besökarna har många frågor och Ökrabs personal bistår med goda råd.

– Matavfallskärlen ska ställas så svalt som möjligt, åtminstone inte i solen. Vill man kan man pensla ättika runt locket och spola tunnan ren lite oftare, svarar Therese Nilsson på frågan om dålig lukt.

Ester Rosenquist och hennes väninnor har samlat på sig varsin hög med broschyrer för att kunna sätta sig in i det nya i lugn och ro därhemma.

– Det verkar ju inte så krångligt, menar hon.

– Och återvinningstanken är bra. Men det är nog inte mycket vi kan bidra med. Det blir nog bara potatisskal och kaffefilter.

I början av mars sätts de första bruna kärlen ut till abonenterna i Gärsnäs. Byn ingår i samma tur som grannkommunen Tomelilla, där matavfallssorteringen redan är i full gång. Därefter kommer turen till Simrishamn.

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons