Annons

Med skrivandet som livsstil

”Det ska vara lustfyllt att skriva.” Skrivlusten har lett till många berättelser genom åren. Och för andra året i rad har Christian Wåhlander nu gått vidare i Sveriges största manustävling ”Ny text”.
Simrishamn • Publicerad 29 december 2011
Foto: 

En äldre kvinna pysslar i sin lägenhet. En ung man ringer på och undrar vad hon gör där, han letar ju efter sin mor.

Mer än så behövs inte, så är intrigen igång. Med stigande nyfikenhet läser man Christian Wåhlanders lätt absurda enaktare.

Annons

Även Riksteatern har blivit nyfiken, både på vart pjäsen är på väg och på hur långt dess författare kan gå. För andra året i rad har Simrishamnsbom Christian gått vidare i Ny text, en landsomfattande tävling som ska stimulera nya dramatiker och hjälpa dem på vägen mot teaterscenerna. I år skickade över 500 personer in anonyma texter till tävlingen.

– Jag kom inte igång med att skriva förrän jag var bortåt 28 år, jag har aldrig haft någon brådska. Jag skriver ju inte för att bli kändis utan för att det är skönt att skriva, säger han och slår sig ner vid matbordet hemma i lägenheten, där den ljusa inredningen står i kontrast till hustrun Janes livfulla målningar. I deras kreativa familj är det också hon som utgör den viktigaste publiken när han läser upp sina texter.

– Vi har det som mysstund, bekräftar Jane från favoritfåtöljen.

Också de båda utflyttade döttrarna får höra pappas alster ibland.

– De verkar tycka att jag skriver ganska skapligt och är glada att jag håller på med något jag tycker om, säger Christian försiktigt.

Till vardags arbetar Christian Wåhlander som programmerare i Lund. Det egna skrivandet är hans personliga rum, dit bara han har tillträde.

– Vårt medvetande står bara för ungefär 8 procent av det vår hjärna egentligen pysslar med. Fruktansvärt mycket är känslor och undermedvetet och jag är mest fångad av det som ligger djupt.

Han skrattar till.

– De där 8 procenten ägnar jag mig åt på jobbet.

Främst skriver han på semestern men vet också att ta tillvara småstunder i vardagen. Som bussresorna mellan hemmet och jobbet. Inspirationen kan dock slå till var som helst, när som helst.

Annons

Hustrun Jane skrattar bortifrån fåtöljen.

– Han har utkast överallt. Det kan stå något skrivet på parkeringskvitton som ramlar ur fickorna.

Christian ler mot henne:

– Och jag har bara ett standardsvar när du vill slänga dem: nej, nej, nej!

Den 17 januari ska skådespelare göra en offentlig uppläsning av Christians och sex andra sydsvenska författares texter på Inkonst i Malmö. Samtidigt får de utvalda skribenterna träffa en dramaturg från Riksteatern. De tio bästa bidragen från hela landet ges därefter ut i en bok och en vinnare får 50 000 kronor för att vidareutveckla sin text.

–  Skulle teatrar och förlag börja dra i mig skulle jag nog kunna börja skriva på heltid. Jag har jobbat 9 till 5 i så många år att det skulle vara helt okej, säger han med ett skratt.

Men oavsett vad som händer kommer han att fortsätta sitt skrivande.

– Jag tror att jag är gjord för att skriva.

Ann-Louise Olander
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons