Annons

Minipannkakor nytt matvagnskoncept: ”Ska vara lite wow”

Hemlagat och extra allt. Det är ledorden bakom Simrishamns senaste matvagn, som hämtat inspiration från både London och Amsterdam.
Simrishamn • Publicerad 21 juni 2018
Elvira och Göran Stenkilsson var vagnens allra första kunder och har återvänt för att testa något nytt.
Elvira och Göran Stenkilsson var vagnens allra första kunder och har återvänt för att testa något nytt.Foto: Torun Börtz

Jennilie Isaksson sträcker sig ut genom luckan till den turistande kunden.

– Vill du ha jordgubbssås? En eller två sorters strössel?

Annons

Nötkross och chokladströssel landar till slut ovanpå vispgrädden och den röda såsen, som i sin tur täcker ett mindre berg av frukt och minipannkakor.

– Det är därför vi kallar det Freaky Pancakes - det ska vara lite wow, konstaterar hon och ler.

Många valmöjligheter ingår i konceptet.
Många valmöjligheter ingår i konceptet.Foto: Torun Börtz

Idén bakom matvagnen nere i hamnen föddes i höstas i Amsterdam. Jennilie Isaksson, som är stylist och skribent, reser och arbetar mycket tillsammans med sin mamma Camilla, som är fotograf.

– Vi gick in på ett pannkakshus och tyckte direkt att det var ett så mysigt ställe. Då tänkte jag att det vore jättekul att starta något med just pannkakor, berättar Camilla Isaksson.

Dottern var genast med på idén.

– Vi började spåna på menyn med en gång, säger Jennilie Isaksson.

Mor och dotter får sällskap av resten av familjen när högsäsongen slår till på allvar.
Mor och dotter får sällskap av resten av familjen när högsäsongen slår till på allvar.Foto: Torun Börtz

Väl hemma i Simrishamn igen fick de med sig resten av familjen och företaget Freaky Pancakes and Friends föddes. Under hela vintern och våren har familjen arbetat med projektet och i sommar lär även Camillas sambo och yngste sonen ta plats i matvagnen.

– Hela familjen tycker om mat och det som är gott. Och vi går aldrig på restaurang när vi är utomlands utan äter alltid streetfood. Därför är just en matvagn så mycket vi, konstaterar Jennilie Isaksson.

Inspiration till menyn, som fortfarande är under arbete, har de tagit från olika håll i världen. De små minipannkakorna görs i ett särskilt, holländskt pannkaksjärn, men med amerikansk smet.

Ett bubbelvåffeljärn från Hongkong står och väntar på att tas i bruk och glassen, som de tillverkar själva, är av amerikanskt snitt med både kakdeg och kolabitar. Smakerna har de komponerat utifrån sina egna preferenser.

Minipannkakor är vanliga i både Amsterdam och London, bverättar Camilla Isaksson.
Minipannkakor är vanliga i både Amsterdam och London, bverättar Camilla Isaksson.Foto: Torun Börtz
Annons

– Jag älskar till exempel sorbet, medan Jennilie är galen i cheesekake och allt som är rejält sött, säger Camilla Isaksson.

För tillfället är öppettiderna lite varierande, men från och med juli månad är planen att ha vagnen öppen varje dag mellan klockan 12 och 20.

Torun BörtzSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons