Namnlistor till stöd för sparkade läkaren

Borrby Artikeln publicerades
Foto: Anders Egle
"Det känns som att det är något lurt med hela grejen”, säger Borrbybon Kjell Södervall, som har placerat ut protestlistor i både fysisk och digital form, i Borrby och på nätet.

Upprördheten är stor både på insändarsidorna och i sociala medier efter YA:s artikel om Capio vårdcentrals uppsägning av Borrbyläkaren Åke Andrén-Sandberg. Nu florerar namninsamlingar både i byn och på nätet.

– Ja, jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det hela sedan, för det lär ju inte hjälpa att skicka ifyllda protestlistor till Capio, hur många som än skriver under. Men jag kände att någonting måste jag försöka göra, säger Borrbybon Kjell Södervall.

Han har nyss varit runt i byns butiker, caféer och verkstäder och lagt ut listorna, där han uppmanar till protest mot Capio vårdcentrals uppsägning av läkaren Åke Andrén-Sandbergs kontrakt, och ytterligare en lista ligger på Internet.

– Folk pratar mycket om det som hänt, men jag har inte hört någon säga ett enda ont ord om varken Åke eller någon annan i den fantastiska personalen på vårdcentralen, så det känns som att det är något lurt med hela grejen. Capio vill ju inte kommentera vad det hela egentligen handlar om, säger Kjell Södervall.

Representanter för Capio har visserligen skrivit två insändare i YA, men där vill man inte precisera vilka grunderna är för uppsägningen av Åke Andrén-Sandbergs kontrakt.

– Nej, vi kan inte kommentera anledningarna till uppsägningen offentligt, av respekt för både Åka Andrén-Sandberg och vår verksamhet, säger Hanna Dahl, som är läkare på vårdcentralen i Borrby och som inte vill kommentera ärendet ytterligare.

Enligt YA:s källor har dock verksamheten på vårdcentralen i Borrby påverkats kraftigt av de senaste dagarnas mediala uppmärksamhet.

Besökare är oroliga och personalen får hantera många frågor om orsakerna till uppsägningen, om hur listning går till och om hur framtiden ska bli.

– Man undrar ju varför man sa upp Andrén-Sandberg innan man hade klart med en ny läkare. Om de anser att han är inkompetent eller har begått oegentligheter borde han ju inte få jobba kvar ens under uppsägningstiden, säger Kjell Södervall.

Nu befarar många bybor att situationen ska bli som för några år sedan, då man inte upplevde någon kontinuitet på vårdcentralen.

– Det är nog inte så lätt nu heller att få permanenta läkare till Borrby. Risken är att det blir olika hyr- och AT-läkare som man får ta in. Det är det vi befarar och det känns så onödigt när vi nu äntligen hade fått känslan av att ha husläkare här i byn, säger Kjell Södervall.