Ny Bornholmsfärja på gång

Simrishamn Artikeln publicerades

Mycket tyder nu på att det kan bli färjetrafik till Bornholm även i sommar. Kommunen förhandlar som bäst med ett rederi om färjetrafik till Bornholm. Går allt i lås kan det även bli en bilfärja sommaren 2015.

– Men det är mycket som måste klaffa innan någon uppgörelse är klar, berättar hamnchef Jan Lundmark som förhandlar för kommunens räkning.

Han är försiktigt optimistisk när det gäller chanserna att få färjetrafik mellan Simrishamn och Bornholm.

– Man kanske kan kalla mig för drömmare men jag tror och hoppas att det kommer gå en färja till Bornholm i sommar. Helst vill vi ha detta klart i början av juni.

För Simrishamn har en färja till Bornholm betydelse framförallt för handel och turism. Men en färjelinje har även symbolisk betydelse, tycker Christian Esbjörnsson, Kockska gården och vice ordförande i Köpmannaföreningen.

– Det har betydelse på flera vis, säger han. Och det påverkar självfallet handel och antalet övernattningar positivt. Men det är även viktigt för Simrishamn och hamnen. Just nu känns det som om Simrishamn är lite utsuddat.

Även danskarna är angelägna om en sommartur till Bornholm.

– Många far till Sverige för att handla, förklarar Jan Lundmark.

Det var förra året som Christiansjöfarten beslutade att inte köra över Bornholmsgattet mer.

– Det fungerade så länge vi körde posten resten av året, men utan den finns ingen ekonomi i linjen, berättade Peter Stange Jensen för YA förra året.

Två intressenter

Men nu verkar det ha öppnats en ny möjlighet.

– Kommunen har kontaktats av två intressenter, berättar kommunalrådet Anders Johnsson (M). Det är seriöst. En av parterna är ett rederi med flera båtar i trafik.

Omkring 31 000 överfarter till solskensön räknade man in förra sommaren.

Skulle det bli verklighet med en bilfärja så tror kommunalrådet att det kommer att ge fler positiva effekter för Simrishamn.

– Då får handeln mer fart och nyetableringar kan bli aktuellt.