Ny eldhärd upptäckt vid Havängsdösen

Haväng Artikeln publicerades
Ännu en eldning har ägt rum vid den 5 000 år gamla Havängsdösen. Förra året eldade någon så häftigt inne i graven att det stora och fem ton tunga takblocket sprack.
Foto:Gert Ljungqvist
Ännu en eldning har ägt rum vid den 5 000 år gamla Havängsdösen. Förra året eldade någon så häftigt inne i graven att det stora och fem ton tunga takblocket sprack.

Ännu en eldning har upptäckts vid den urgamla graven i Haväng. Denna gång har någon tänt en brasa intill en av kantstenarna mot havet. Förra året eldade någon så häftigt att en lång spricka uppstod i takblocket.

Länsstyrelsens antikvariska personal och Lena Alebo på Österlens museum tycker att det senaste tilltaget är bedrövligt.

– Det är mycket tråkigt, säger antikvarie Rikard Lindberg på länsstyrelsen. Det är inte acceptabelt och vi kommer troligen att göra en polisanmälan.

Eldningen den här gången är av mindre omfattning men den har skett alldeles intill en av kantstenarna. Troligen har den ägt rum ganska nyligen.

Länsstyrelsen kommer nu att låta undersöka stenen och göra en skadebeskrivning.

Rikard Lindberg är rädd att eldandet vid den 5 000 år gamla Havängsdösen kan smitta av sig.

– Folk kan se att det ligger aska vid dösen. Och det har troligen ägt rum ett antal gånger.

Lena Alebo är av samma åsikt. Hon berättar att det under de senaste 20 åren har ägt rum ett antal olika händelser vid dösen, bland annat upprepade eldningar av allmänheten vid den natursköna platsen.

– Folk ligger och sover i graven och en familj satte sig och fikade på takblocket, berättar hon.

Lena Alebo är också kritisk till att det är tillåtet att rida intill graven.

Det var för övrigt Lena Alebo som upptäckte att någon nyligen eldat vid dösen.

– Det var i samband med att jag berättade om den gamla skadan för ett tv-team. Det är mycket respektlöst att elda vid graven.

Det var förra året som någon eldade inne i graven så mycket att en spricka uppstod i det stora takblocket. I dag vet man inte säkert hur skadat blocket är. Mer än att det är av större omfattning än vad som först befarades.

Sprickan kommer inte att repareras men någon form av stöttning kommer att kanske att göras.

Rikard Lindberg och Lena Alebo tror att det är okunskap som ligger bakom de återkommande övertrampen.

I dag finns ingen tydlig skyltning i direkt anslutning till Havängsdösen och de gamla stenbumlingarna kan ge intryck av att vara något annat än en 5 000 år gammal grav för den oinvigde.

Länsstyrelsen kan inte lova att ny och tydligare skyltning kommer upp vid fornminnet och tror att det kan vara svårt att helt skydda dösen mot skadegörelse i framtiden. Eftersom platsen är så unik och välbesökt av allmänheten.

– Men vi får naturligtvis titta närmare på saken och fundera på om det går att göra något för att skydda Havängsdösen mer, säger Rikard Lindberg.