Ny herrbutik öppnar på gågatan: ”Mest moderna butiken i sydöst”

Ystad Artikeln publicerades
Sören Andersson, Wagner, Margus Persson, revisor, Henrik Paulin, Wagner och Markus Jonasson utanför lokalen som förvandlas till butik för herrkläder till påsk.
Foto: Emma Lawesson
Sören Andersson, Wagner, Margus Persson, revisor, Henrik Paulin, Wagner och Markus Jonasson utanför lokalen som förvandlas till butik för herrkläder till påsk.

I 16 år har Markus Jonasson drivit klädesbutiken 1910 i Simrishamn. Till påsk öppnar han ny butik på gågatan i Ystad. Mitt emot Öbergs och granne med Dressman slår han upp portarna för Wagner - en butik med inkluderad näthandel.

I går sammanstrålade Markus Jonasson med representanter för danska klädkedjan Wagner i butikslokalen som senast befolkats av Tätt intill.

– Nu är kontraktet skrivet. Det är här den största satsningen jag någonsin gjort, säger Markus Jonasson vars butik blir en franchisingbutik för Wagner.

Wagner har butiker över hela världen. När Ystadsbutiken öppnar blir det den sjätte i Sverige.

– Butiken blir den mest moderna i hela sydöst, menar Markus Jonasson och beskriver ett i länsänden helt nytt sätt att hantera konkurrensen med näthandeln.

Mitt i butiken ska det finnas en stor pekskärm. Kunder som hittat plagget de vill ha, men kanske önskar en annan färg eller storlek, kan via pekskärmen själva beställa sin vara på nätet. Varan kan sedan hämtas i butiken, eller skickas hem.

– Vi driver ett stort antal butiker och tycker att det är viktigt att butikerna finns kvar. Samtidigt kommer näthandeln att bestå. Det här är ett sätt att tackla konkurrensen med nätet, säger Sören Andersen från Wagner.

Just den moderna tekniken var det som fick Markus Jonasson att slå till.

– Jag hade ju kunnat öppna en butik på eget bevåg. Men det här konceptet tror jag på, säger han.

Att göra entré mitt i butiksfloran på gågatan ser han fram emot.

– Ystad och dess gågata är ett helt fantastiskt köpcentrum. Vilken inramning, säger han.

Beskrivningen av att gågatan skulle ha drabbats av butiksdöd tycker han är överdriven.

– Vad jag vet finns det bara en tom lokal. Och det är egentligen bra. Annars får man aldrig nysatsningar om det är fullt överallt.

Markus Jonasson kommer att driva vidare 1910 i Simrishamn precis som tidigare. Han menar att en ny herrbutik i närområdet inte innebär någon negativ konkurrens utan snarare är positivt för alla andra butiker.

– Ystad och Simrishamn har länge varit konkurrenter, men vi kan inte se det så längre. Vi måste betrakta hela regionen som en galleria där vi alla hjälps åt att få folk att stanna kvar och handla. På samma sätt gynnar en ny butik de andra längs gågatan. Det blir ju liksom ett herrcenter och Ystads män kan hitta allt de behöver utan att lämna stan.

Butiken öppnar den 12 april.