Nytt projekt hjälper unga att hitta jobb

Simrishamn Artikeln publicerades

”Det ska glöda i ögonen på dem.” Det är motiverade ungdomar som Johan Kohnke söker till projektet Kompetensare. Så är också målet att de ska hitta ett jobb på tre månader.

– Ekonomin är hårt ansträngd och det ställer till det för många ungdomar som saknar erfarenhet, konstaterar Johan Kohnke, på kommunens Arbetslivscenter.

Ungdomsarbetslösheten är hög i många kommuner runt om i Skåne. Några exakta siffror för Simrishamns kommun vill Johan Kohnke inte ge, han menar att det finns ett mörkertal av arbetslösa som inte är inskrivna på arbetsförmedlingen. Men enligt honom handlar det i alla fall om ”några hundra”.

EU-projekt

Tillsammans med nio andra kommuner i Skåne och Blekinge ingår Simrishamn i Kompetensare 2.0, ett EU-finansierat arbetslöshetsprojekt som har sin upprinnelse i Kristianstad, där en egenföretagare fick i uppdrag att arbeta fram en modell för att lösa ungdomsarbetslösheten. Det gick så bra att man nu vidareutvecklat modellen och valt att sprida den.

”Lustgenerationen”

Johan Kohnke ser två huvudsakliga hinder för ungas inträde på arbetsmarknaden. Två hinder som är intimt förankrade. Många ungdomar saknar inte bara arbetslivserfarenhet utan också arbetslivskompetens. De vet helt enkelt inte hur det fungerar på en arbetsplats. Johan Kohnke talar om ”lustgenerationen”, som gör vad den får lust till.

– Om du har bråkat med flickvännen kanske du väljer att stanna hemma och reda upp det istället för att gå till jobbet, säger han och ler.

Ett sådant beteende gör dock att många arbetsgivare är misstänksamma och inte vågar riskera att gå på några nitar.

I projektet, som drar igång i mitten av februari med ett första informationsmöte, fokuserar man på ungdomarna i mittfåran. Ungdomar som varken har sociala problem eller har det alltför väl förspänt. En grupp som ibland glöms bort, menar Johan Kohnke.

De första tio unga, som väljs ut av en särskild jury, ska vara motiverade till tänderna och inte vilja något hellre än hitta ett jobb.

Friskvård på schemat

Under kursens sex första veckor får de lära sig hur man konkret går till väga när man söker ett jobb, hur ett företags ekonomi funderar, hur man jobbar i arbetslag. Frågor kring arbetsmiljö och fack står också på schemat. Samt vikten av att hålla sig frisk och i form.

– Om du är ung och arbetslös, vad gör du då om dagarna? Du sitter framför datorn och går och fikar. Sen ska du plötsligt jobba och stå i en affär i nio timmar. Då lackar du ur, konstaterar han.

Behöver nyanställa

Kursens andra halva består av en sex veckor lång praktik på lokala företag utifrån de ungas egna önskemål. Företag som alla har behov av att nyanställa.

– Vi har snackat med ett antal företag i kommunen och fått mycket positiv respons, försäkrar Johan Konkhe.

Projektet är tänkt att pågå till mitten av 2014. Då ska 65 personer ha genomgått utbildningen. Målet är att minst 60 procent av dem hittar ett jobb.