Ökning av inbrott i fritidshus – polisens råd: ”Töm huset själv”

Simrishamn Artikeln publicerades
Birthe Parkhagen
Foto: Torun Börtz
Birthe Parkhagen

84 inbrott i fritidshus det senaste året. Simrishamn sticker ut i polisens statistik för de sydostskånska kommunerna. Polisens råd till fritidshusägare är att inte lämna kvar några värdesaker.

Var och varannan dag anmäler ägare till fritidshus på Österlen inbrott. I statistiken sticker Simrishamns kommun ut.

Från den 1 november till dags dato har 84 inbrott i fritidshus begåtts i Simrishamns kommun. I denna siffra ingår de 15 inbrott som begicks i Norra Koloniområdet i våras. 69 är alltså inbrotten i rena fritidshus.

Motsvarande siffror i grannkommunerna är ett tiotal i Tomelilla och en knappt hand full i Ystad och Sjöbo.

De flesta inbrott i fritidshus begås under årets mörka del. Om man jämför hösten 2018 med hösten 2017 ser man en ökning av antalet inbrott. I fjor begick åtta inbrott i fritidshus under hösten. Hittills denna höst har 18 fritidshus haft påhälsning av tjuvar.

– Det är mer än en fördubbling. Och då vet vi att det ofta upptäcks fler inbrott under julhelgen då fritidshusägarna kommer till sina hus, säger kommunpolis Birthe Parkhagen.

Hur ägare till fritidshus ska skydda sig mot inbrott är en svår fråga.

– Särskilt i områden där det bara finns fritidshus. Finns det permanentboende i området är rådet att samverka med dem.

Ett annat råd är att inte lämna värdeföremål i sitt sommarviste.

– När man lämnar sitt fritidshus borde man tömma det själv. Vanligt stöldgods är åkgräsklippare och sprit. Ett råd kan vara att inte lämna kvar sprit i sommarstugan och kanske hyra in åkgräsklipparen någonstans.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.