Omfattande vattenläcka lämnade många utan vatten

Simrisham. Artikeln publicerades
Foto: Anders Wiklund/TT

Det dröjer innan den omfattande vattenläckan på dricksvattenledningen från Hamnabro vattenverk är åtgärdad. Var ytterst sparsam med vatten, uppmanar kommunen. Platsen för läckaget är hittad, men svår att laga på kort varsel. Vi hoppas i bästa fall på någon gång natt, menar rörnätschef Johan Nyholm. Förhoppningsvis innan allt vatten tar slut vid 02.00.

På torsdagseftermiddagen drabbades Hamnabro vattenverk, som ligger i västra delen av Simrishamns tätort, av ett stort läckage.

Vattenläckan drabbar abonnenter söder om Rörum.

– Det gäller flera tusen hushåll, berättar Johan Nyholm.

– En del är utan vatten helt och andra har dåligt med vatten för tillfället. Enligt kommunen kommer omkopplingar att genomföras, bland annat från Borrby, för att ge abonnenterna vatten.

Kommunen uppmanar nu samtliga vattenabonnenter i kommunen att vara ytterst sparsamma med dricksvattnet och endast använda vatten till de viktigaste behoven. Tvättmaskiner och diskmaskiner får inte användas under läckaget.

Johan Nyholm är rörnätschef. Han berättar att det är en matarledning som gått sönder av ”sig själv”. Vad det beror på är inget han kan säga för tillfället, men det kan vara slitage och ålder.

– Vi har funnit läckaget, berättar Johan sent på torsdagskvällen. Men först har vi fått forcera mycket betong och det här kommer att ta tid. Problemet är att vattnet beräknas ta slut vid 2-tiden i natt. Vi är åtta stycken som arbetar med detta nu.

Nyholm understryker vikten av att alla abonnenter är mycket sparsamma för att undvika att vattenreservoaren töms innan ledningen är åtgärdad.