Påkörda barnet: Krissamtal för vittnen till olyckan

Borrby strand ,
Foto: Patric Söderström

Flera campare blev vittnen till olyckan inne på Borrbystrands camping då ett litet barn skadades allvarligt. Direkt efteråt hölls krissamtal på campingen.

Familjen, som är utländska turister, skulle lämna campingen efter att ha tältat där några dygn. En av familjemedlemmarna hoppade in i bilen i tron att sonen var med sin mamma vid receptionen.

Sonen, som ännu inte fyllt ett år, befann sig dock bakom bilen och blev överkörd när bilen backades ut.

– Barnet fick första hjälpen på plats av en läkare som råkade vara med sin husvagn på campingplatsen. Samtidigt kom två brandbilar och tre ambulanser till campingen. Vi beställde Sjöfartsverkets helikopter eftersom det kan vara svårt att ta sig fram på vägarna, berättar räddningsledare Roger Larsson.

Roger Larsson.
Foto: Caroline Alesmark
Roger Larsson.

– På bara fem-tio minuter efter samtalet till SOS Alarm var första räddningsbilen på plats. Allt gick väldigt snabbt, säger Julia Nilsson, som jobbade i receptionen när olyckan hände.

Olyckan inträffade inför ögonen på flera campinggäster.

– Många chockades, men allt gick samtidigt väldigt lugnt till. Människor var lugna och hjälpsamma och höll sig på avstånd, berättar Julia Nilsson.

– Det var en ren och skär olyckshändelse. Nu efteråt är vi chockade allihop, men tänker först och främst på familjen och alla anhöriga, säger Fredrik Persson, ägare till Borrbystrand camping.

För att hantera alla känslor drogs en krisgrupp omedelbart igång strax intill receptionen, dit kunde vittnen vända sig för att få stöd och samtal.

Barnet, som fick livshotande skador, fördes med helikopter till universitetssjukhuset i Lund. Barnets anhöriga åkte med i helikoptern.