Parkeringsböter i byarna upprör

Simrishamn Artikeln publicerades
Parkeringsvakterna upplevs ovanligt nitiska och klagomålen strömmar in till kommunen.
Foto: Tomas Löwenmo
Parkeringsvakterna upplevs ovanligt nitiska och klagomålen strömmar in till kommunen.

Parkeringsvakter har blivit en allt vanligare syn ute i byarna och nu strömmar klagomålen in till kommunen. Men det är ingen ny policy som ligger bakom alla böter.

Att parkeringsvakter behövs i Simrishamn under turistsäsongen är sin sak, men att få böter när man ställt bilen utanför sitt eget hus på en bakgata i Gärsnäs en vanlig höstdag, det är en helt annan.

Det anser en av alla upprörda bybor som hört av sig till YA den senaste tiden, efter att plötsligt ha fått parkeringsböter på platser där man tidigare kunnat ställa bilen utan problem.

”Flera personer som bott året runt i 50 år i Brantevik har fått böter utanför sina hus utan att stå i vägen för någon”, skriver en annan läsare, och fortsätter: ”Vi har mycket bilar cirka tre veckor på sommaren på Österlen, resten av året är det tomt, det är bara trevligt om det kommer turister. Detta är helt galet!”.

Securitas tog över parkeringsövervakningen från Q-Park i somras, men uppdraget är enligt Elisabeth Bringsäter, trafikingenjör på samhällsbyggnadsförvaltningen, exakt detsamma.

– Övervakarna ska arbeta preventivt och ha hög toleransnivå, men också se till att vägarna är framkomliga och att det inte finns några trafikfarliga uppställningar på dem, säger Elisabeth Bringsäter, som dessutom hänvisar till kommunallagen: alla invånare ska behandlas lika, så man får inte ha en toleransnivå inne i centrala Simrishamn och en annan ute i byarna.

”Vi får också många samtal från både privatbilister och yrkeschaufförer som inte kommer fram längs byarnas smala gator”

Sedan 2015 sker parkeringsövervakningen året runt i kommunen, även om det mesta arbetet enligt avtalet ska ske under sommarhalvåret, i princip från Konstrundan till Äppelmarknaden. Då patrulleras gatorna runt om i kommunen under 170 timmar i månaden, medan det sjunker till 40 timmar i månaden under vinterhalvåret, förutom under storhelgerna då det är lite mer.

Ska det bli någon förändring är det upp till politikerna att fatta ett sådant beslut, men Carl-Göran Svensson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, tror mer på dialog.

– Vi har haft och kommer att ha fler möten med exempelvis Branteviks byalag för att diskutera hur man kan underlätta för de boende att parkera utan att bryta mot de regler, lagar och förordningar som gäller, säger Carl-Göran Svensson, som påminner om att det finns två sidor av samma mynt.

– Visst får vi många klagomål från personer som fått böter, men vi får också många samtal från både privatbilister och yrkeschaufförer som inte kommer fram längs byarnas ofta smala gator och trånga gränder för att det står fordon i vägen. Det var ju det som var anledningen till att vi började med övervakning året runt, säger Carl-Göran Svensson.