Pazar ska leva upp till potentialen

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto: Anders Egle
"Jag har alltid sagt att den här lokalen inte utnyttjas till sin fulla potential, men det ska vi ändra på”, säger Elvedin Mujkovic, till höger, som startat Restaurang och café Pazar tillsammans med sin bror Edvin Mujkovic. I bakgrunden fikar pappa Harun Mujkovic, som drev Taxi pizza just här i början på 2000-talet.

Aktiviteten på Mölletorget har skiftat genom åren men nu ska det äntligen bli en levande mötesplats igen. På bara några veckor har bröderna Mujkovic förvandlat den nedgångna pizzerian till Restaurang och café Pazar.

– Vi har faktiskt en lång historia med den här lokalen, säger storebror Elvedin Mujkovic och tittar sig omkring i den numera ljusa, nyrenoverade restaurangen.

– Pappa drev Taxi pizza här i början av 2000-talet och sedan fortsatte jag jobba för flera kommande ägare, men de senaste åren verkar det ha varit kaos här och både rörelsen och lokalen har förfallit, säger Elvedin.

Men det har det blivit ändring på. I en månad har det renoverats och när Restaurang och café Pazar öppnade den gångna helgen blev det succé direkt.

– Vi hade 130 gäster och fick så mycket beröm av både turister och simrishamnare att vi är helt rörda, säger Edvin Mujkovic, som delar ägarskapet med sin bror.

På menyn finns alltifrån klassisk à la carte och specialrätter med influenser från Balkan, till sallader, baguetter och fortfarande en hel del pizzor.

– Det roliga är att det var cevapi och de andra serbiska rätterna som var populärast under öppningshelgen, och det visar kanske att det finns ett behov av variation i restaurangutbudet, säger Edvin.

Målet är att vara en mötesplats för simrishamnarna, en plats man kommer till för att i all enkelhet träffas, snacka och kunna äta riktigt gott – eller bara fika.

– Om en familj eller ett kompisgäng ska gå ut är det inte alltid alla vill ha samma typ av mat, så vi vill inte nischa oss utan hellre se till att det finns något för alla smaker och önskemål, säger Edvin, och brorsan Elvedin har ytterligare en idé om hur trivseln ska stimuleras.

– Jag funderar på att ställa en korg vid ingången, och en skylt: ”Lägg mobilen här”. Så kan alla snacka med varandra, medan man äter!