Polisattacken: Föraren dömd till två och ett halvt års fängelse

Simrishamn/Gärsnäs Artikeln publicerades
Foto: Patric Söderström / TT

Mannen körde rakt mot en av poliserna, som klämdes i dörren på polisbilen. En andra polis höll på att bli påkörd efter att ha avfyrat varningsskott. Nu döms mannen till fängelse.

Det var natten mellan fredag och lördag i slutet av mars som en polispatrull uppmärksammade en bil som körde på ett vårdslöst sätt.

Patrullen försökte få föraren att stanna, men istället gasade han på och körde från Simrishamns i riktning mot Gärsnäs.

Efter biljakt i Gärsnäs villakvarter hamnade bilen på en återvändsgata.

När polisen med sin bil prejat smitaren gick en av poliserna ut för att gripa mannen. Föraren startade dock bilen på nytt och körde med fronten på polismannens lår. Polisen lyckades dock vrida sig så att han kom ur bilens körriktning och istället blev klämd mellan den egna polisbilen och dess dörr.

En andra polispatrull tog upp jakten när föraren återupptog sin körning i 200 kilometer i timmen i riktning tillbaka till Simrishamn. Inne i Simrishamn körde föraren sedan ett antal varv i mycket hög hastighet, innan den andra patrullen lyckades preja honom.

En av poliserna gick ut med draget tjänstevapen och beordrade mannen att stiga ur. Även den här gången valde föraren istället att starta bilen och köra mot polisen, som sköt varningsskott.

Polisen lyckades hoppa åt sidan och undvek på så vis att bli påkörd.

Senare på natten kunde mannen gripas hemma hos en vän.

Föraren, som är i 25-årsåldern, har själv hävdat att han inte hade för avsikt att skada någon av poliserna. Rätten anser dock att mannen måste ha insett att det fanns en uppenbar risk att han skulle skada någon och att han agerat helt likgiltigt.

Ystads tingsrätt har nu dömt honom för grov misshandel, grovt våld mot tjänsteman, försökt till grov misshandel, försökt till grovt våld mot tjänsteman och grov vårdslöshet i trafik.

Påföljden blir fängelse i två år och sex månader. Mannen är tidigare dömt för ett flertal olika brott, bland annat misshandel, narkotikabrott och olaga hot. I våras dömdes han dessutom av hovrätten för sin inblandning i höstens uppmärksammade kidnappning i Simrishamn, till två och ett halvt års fängelse. Den domen har dock inte vunnit laga kraft ännu.

De båda poliserna hade även begärt skadestånd. Rätten poängterar i sitt beslut att en polis i tjänsten måste vara beredd på att möta ett visst mått av våld och hot, men konstaterar samtidigt att den integritetskränkning som de utsatts för går långt utöver vad en polisman måste anses ha beredskap för.

Rätten har därför fastställt de begärda skadestånden på 25 000 respektive 20 000 kronor.

Mannen ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.