Polisen uppmanar: ”Släpp inte in någon du inte känner”

Simrishamn Artikeln publicerades
Det är enbart äldre personer som fått besök av den okände mannen. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Det är enbart äldre personer som fått besök av den okände mannen. Arkivbild.

Ännu en äldre Simrishamnsbo har fått besök av en okänd man. Den här gången saknades tusen kronor i plånboken efter den oväntade visiten.

Polisen har nu fått in fyra anmälningar från äldre personer, bosatta inne i själva Simrishamn, som fått besök av en okänd man i 30-årsåldern.

Den senaste anmälan kommer från en man i 95-årsåldern, som fick besök strax före lunch i måndags förmiddag. Mannen hade inte ytterdörren låst eftersom han väntade på att hemtjänsten skulle komma. När en okänd man steg in i hallen trodde han därför att det var just hemtjänsten som kom på besök.

Den okände följde med den gamle mannen ut i köket, innan han plötsligt försvann från lägenheten lika plötsligt som han dykt upp.

Den äldre mannen upptäckte då att hans plånbok låg på hatthyllan, vilket den aldrig brukar göra. När han tog tittade i den visade det sig att tusen kronor i kontanter var borta.

– Den okände mannen har troligen haft en medhjälpare som rotat runt i lägenheten, konstaterar kommunpolis Birthe Parkhagen.

Den drabbade mannen bodde på samma gata som den kvinna i 80-årsåldern som fick besök i söndags eftermiddag. Även hon hade lämnat dörren olåst och den okände mannen gick därför bara rakt in och bad att få låna toaletten.

Kvinnan är rullstolsburen och hade ingen möjlighet att följa efter för att se vad han tog sig för. Om något blivit stulet är dock oklart.

Ytterligare två äldre personer fick besök på söndagseftermiddagen. I det ena fallet försvann en äldre mans bankkort från plånboken och en stund efter det oväntade besöket ringde banken och berättade att man spärrat kortet sedan någon tagit ut 15 000 kronor.

I det fjärde och sista fallet, också det i söndags eftermiddag, fick en kvinna besök av en man som sade sig samla in pengar till hjälporganisationen Operation Smile. Hon släppte dock inte in honom.

Signalementet som polisen fått av de drabbade är tämligen vagt och man vill därför gärna ha in eventuella tips från allmänheten.

– Och det kan inte nog påpekas: släpp aldrig in någon du inte känner, vad de än frågar efter. Och se till att ha dörren låst, poängterar Birthe Parkhagen.