Annons

Politiker åtalas för miljöbrott – kan få böter

Kommunpolitikern Martin Dahlberg (M) åtalas för miljöbrott efter att lagt ut eternitplattor, innehållande det farliga ämnet asbest, som utfyllnad på en gropig väg. Åklagaren yrkar på en företagsbot på 50 000 kronor.
Simrishamn • Publicerad 19 juli 2012
Martin Dahlberg.
Martin Dahlberg.Foto: 

Martin Dahlberg, ledamot i kommunfullmäktige för moderaterna i Simrishamns kommun, är irriterad på miljöförbundets handlande.

– Jag förstår inte hur de kan göra en sådan stor sak av det här, det finns inte anledning till det. Miljöförbundet begränsar alla näringsidkare genom sin verksamhet, de borde läggas ner i stället, säger Martin Dahlberg.

Annons

Det var när han skulle jämna till en väg för att kunna köra med sin djurvagn på den som han, enligt egen utsago, fick ett lass med takpannor och annat fyllnadsmaterial av en granne som ville göra sig av med det. Martin Dahlberg menar själv att han inte visste att det låg eternit bland takpannorna.

– Det handlar om tio ton tegelpannor och bland detta låg det tre eternitskivor, säger Martin Dahlberg.

Farligt avfall

Eternit innehåller det cancerogena ämnet asbest och ska behandlas som farligt avfall.

Det var i slutet av förra året, efter ett anonymt klagomål, som miljöförbundet inspekterade platsen och fann att det låg eternit i vägens lagningar. Miljöförbundet begärde därför i en skrivelse att Martin Dahlberg skulle ta bort eterniten. När miljöförbund- et nästan två månader senare kom för återbesök hade vägen fyllts ut med ett gruslager. Det låg dock kvar delar av eternitplattor längs vägkanten och miljöförbundet anmälde därför händelsen till åklagare.

– Jag har plockat upp all eternit nu. Det är rena KGB-metoderna från miljö- förbundets sida, och det är inte första gången heller, säger Martin Dahlberg.

Carina Barthel, chef på miljöförbundet, är van vid att få upprörda kommentarer.

– Vi följer bara lagen, det är inte så att vi väljer någon att vara ute efter. Om någon gör fel och bryter mot lagen så är det vår skyldighet att rapportera det, vi kan inte se mellan fingrarna, säger Carina Barthel.

Hon säger även att det i lagen framgår hur hårt eller mjukt man ska följa olika bestämmelser och att det, om det är något fel i texterna, är upp till dem som beslutar om lagarna att ändra på dem.

Maria Sällberg
Kalle Bendroth
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons