Precis en sån hittar man i butiken med samma namn

Simrishamn Artikeln publicerades

För den som varit i butiken är dess namn inte konstigt. Besökarna hinner inte långt in bland hyllorna med retroföremål förrän de utbrister:– Precis en sån...

Mitt i Borrby ligger det stora blå huset, kallat Blå huset. Här är Carina och Anders Öhman i full färd att fylla varenda skrymsle. Med bed and breakfast, kafé, ett hem och en butik med design, inredning och kuriosa à la 50-, 60- och 70-talet.

I tio år har Carina Öhman drivit butiken Precis en sån i Malmö. Men att driva bed and breakfast var en dröm som Carina Öhman och hennes man närt i många år. Alldeles i synnerhet efter en semesterresa till Frankrike där de hyrde ett hus i en liten by.

– När man kommer hem från semester brukar man vara upprymd och kunna se allt med nya och positiva ögon. Vi kunde inte det utan deppade snarare ihop när vi kom hem till Malmö, berättar hon.

Hon och maken slog sig ner på kajen nere vid hamnen och tänkte till. Där och då fattades beslutet.

– Vi gick in på hemnet.se och det första huset vi såg var Blå huset i Borrby. Där kunde vi bo, ha butik, öppna kafé och ha bed and breakfast. Allt under ett tak.

Dagarna senare var köpet klart.

– Det gick jättefort. Och det har varit en massa jobb och mycket återstår.

Butiken smygöppnaderedan till Österlen lyser. Just nu ska det egna bohaget flyttas. De tre gästrummen ska piffas till i retrostil och det ska även det blivande kaféet som också ska växa ut i den konstnärligt anlagda trädgården med gångar, rabatter och dammar.

Butiken är fylld av såväl tyger som serviser och glas. Men även möbler.

– Dem renoverar jag själv i min verkstad på baksidan. Jag är född 1960 och hatade teaken under lång tid. Men jag har återupptäckt kvaliteten och i dag köper jag ingenting nytt längre.

Fascinationen började med Stig Lindberg.

– Först för hans designoch sedan för personen bakom föremålen.

Signe Persson Melin är i dag hennes stora ikon.

– För att hon inte är någon fjäskare. Hon har skapat i keramik sedan 40-talet och hållit samma linje sedan dess. Hon har inte ändrat sin design efter trender eller efter vad som går att sälja utan hållit sig till sin stil. Funktionellt, användbart och vackert.

Intill butiken blir det även ett litet antikvariat, som sig bör i en bokby. Här ska det finnas böcker om vin och mat.

Att leva på en retrobutik, även om den ligger längs Borrbys paradgata, tror Carina Öhman hade blivit svårt. Kombinationen med de andra verksamheterna gör det lättare, hoppas hon.

– Dessutom har jagtre webbshopar. Precis en sån har en egen. Sedan jag blev farmor har jag också öppnat Farmor Innas leksaker med rejäla leksaker i plåt och trä.

Den tredje butiken heter Vinet och glaset.

– Min man är sommelier och matskribent. I webbshopen säljer vi bra glas, korskruvar och kartor över vinländer och annat en vinälskare vill ha.

Vi ska gå när fotografen försvinner in bakom en hylla. Saligt fingrar hon på en plasttallrik med barnsligt tryck.

– En sån åt jag på när jag var liten. Precis en sån...