Pristagare som ser till helheten

Baskemölla Artikeln publicerades
Kompisarna Alve Svahn och Hugo Wrede busar runt medan förskolechefen Sarafelicia Ängmo räfsar bland fjolårslöven.
Foto:Torun Börtz
Kompisarna Alve Svahn och Hugo Wrede busar runt medan förskolechefen Sarafelicia Ängmo räfsar bland fjolårslöven.

Skalen från köket hamnar i den egna komposten – om inte kaninerna äter dem. Kretsloppstanken genomsyrar hela verksamheten på Baskemölla barnstuga, som nu tilldelas årets miljöpris.

Vi jobbar utifrån ett helhetsperspektiv. Allt påverkar barnen – miljön, leksakerna, vi vuxna. Och som ett plus har vi vår fantastiska utemiljö, konstaterar Sarafelicia Ängmo, förskolechef.

Vinterns gråtoner avlöser varandra i hagen utanför Baskemölla barnstuga. Det är vindstilla och alldeles tyst, så när som på glada skratt från kompisarna Alve och Hugo, som förtjust jagar varandra runt på gården.

Det var 2006 som Baskemölla barnstuga, som är en ideell förening och följer waldorfpedagogiken, invigde de nuvarande lokalerna i ekobyns utkant.

– Det var ett gäng entusiastiska föräldrar och pedagoger som byggde huset. Det är gjort av lera, koskit och träflis, det finns inga gifter alls i byggnaden, förklarar Sarafelicia Ängmo medan hon samlar ihop barnen för att gå in.

Inne är det varmt och ombonat. Färgerna är milda, materialen behagliga att ta på. Golvvärmen inbjuder till lek på låg nivå. I fönstret får ett fång tulpaner fungera blickfång och på borden står levande ljus. Alla detaljer är viktiga.

– Vi strävar efter att skapa en hemlik miljö för barnen, förklarar pedagogen Anna Fritz, som håller på och blötlägger stora pappersark.

Det är för att färgen ska flyta ut bättre när barnen målar, förklarar hon. Dels för akvarelleffektens skull, dels för att barnen lättare ska upptäcka vad som händer när färger blandas med varandra.

– Titta fröken, ropar Salli Haimar som målat klart sin första bild och vill visa resultatet.

– Vill du göra en till?

Salli nickar.

Barnstugan har egna höns och kaniner, liksom en trogen hund. Odlingslådor är en självklarhet, liksom egen kompost för både köksavfall och grönsopor. I den nya torkugnen torkar man egen frukt och äpplen som barnens föräldrar själva odlar.

Det är en populär förskola, hit kommer barn ända från Kristianstads kommun och till småbarnsavdelningen är det kö. Och nu har även Simrishamns kommun uppmärksammat verksamheten, genom att utse Baskemölla barnstuga till årets miljöpristagare.

Själva priset, som förutom äran består av 10 000 kronor, delas ut i samband med kommunfullmäktiges möte på Skeppet på måndag kväll.

– Priset kom som en fullständig överraskning, men känns som en fin bekräftelse, säger Sarafelicia Ängmo, som tänker att prissumman kanske kan bli en grundplåt till de solfångare man hoppas kunna införskaffa så småningom.

I köket, där man enbart använder ekologiska och biodynamiska råvaror, står Siri Klementsson och hyvlar vitkål till dagens lunch.

– I dag blir det linsgryta med fullkornspasta –mycket waldorfskt, konstaterar hon med ett skratt.

– Och så lite råkostsallad till det, det är det som gäller den här tiden på året.

I den låga och breda fönsterkarmen är några av barnen i full gång med att leka med några trädjur. Här är alla leksaker i naturmaterial och några surfplattor eller annan elektronisk utrustning finns här inte, men Sarafelicia Ängmo betonar att det inte handlar om teknikfientlighet.

– Men vi är en slowförskola - och det är en utmaning att fortsätta jobba så här och möta dagens barn.

Fakta

Tidigare pristagare

2009: Skogsstyrelsens arbetslag

2010: Föreningen Trädgården som Livsrum och projektet Skörda regnvatten till nytta och nöje i trädgården

2011: Skånefrö

2012: Inget pris

2013: Fredrika Gullfot, Simris alg, och Ola Jönsson, Österlenvind

2014: Inget pris

2015: Sven-Olof Bernhoff, Skånefrö

Visa mer...

Fakta

Juryns motivering

”Baskemölla barnstuga har på ett berömvärt sätt i sin dagliga verksamhet och med långsiktigt pedagogiskt praktiskt arbete tränat de uppväxande medborgarna i hur vi hållbart tar hand om vår värld med utgångspunkt i den egna vardagen. Myndighetsnämnden utser Baskemölla barnstuga till vinnare av 2016 års miljöpris för sitt engagemang på miljöområdet för nästkommande generationers väl.”

Visa mer...