Projekt i Gislöv snart verklighet

Simrishamn Artikeln publicerades

En satsning på några miljoner kronor ska göra Gislövs smidesmuseum till ett nytt centrum för byggnadsvård i Sydsverige.Pengar behövs. Därför välkomnades jultomten från Ystad, det vill säga Göran Ljungkrantz, som häromdagen överlämnade 55 000 kronor från Sparbanken syds stiftelse för tillväxt.

I somras bidrog banken med 10 000 kronor till en renovering av en karta över Gislövs by från 1815 och en mindre karta över Östra Nöbbelöv.

- Vi är tacksamma för bidragen, säger Tuve Åkesson, ordförande i Gislövs smidesmuseum och byagille.

Glad är också Anita Grosshög, ordförande i Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne, som äger smidessamlingen. Under vintern ska Ulrika Wallebom och Oline Sörensen på Österlens museum inventera smidet och registrera föremålen i en databas. Sedan flyttas de från Gislöv för magasinering.

- Smidet är en viktig del som vi ska använda i andra typer av utställningar, säger Katarina Olsson, verksam på Regionmuseet i Kristianstad och projektledare för byggnadsvårdscentret. Hon och Lars Persson, näringslivsutvecklare på Simrishamns kommun, har fått muntligt löfte om EU-bidrag för landsbygdsutveckling. En grundplåt på 6-7 miljoner kronor har nämnts.

Huvudmän för verksamheten är Regionmuseet, Region Skåne och kommunen.

- Fastigheten ska renoveras och anpassas för byggnadsvård, säger Katarina Olsson, som besökt liknande verksamhet i Eksjö, Nääs i Lerum och Gysinge i Gävletrakten. I Gislöv ska begreppen byggnadsvård, trädgård och kulturlandskap förenas - i kurser och praktiskt arbete.

Klart är att Bevis öppnar kansli i smidesmuseet efter julhelgen. Det är en skånsk intresseförening för hantverkare inom byggnadsvård. Föreningen har 40 certifierade medlemmar.

- Om allt går som planerat renoverar vi nästa år, har viss verksamhet 2010 och fullt med aktiviteter 2011, säger Katarina Olsson hoppfullt.

Smidesmuseet, som öppnade 1976, har tecknat ett femårsavtal med byggnadsvårdscentrum.

Föreningen behåller dock gamla lärarbostaden för annan verksamhet, bland annat vävning.

Lundströms smedja ägs också av föreningen, som kan ordna smidesdagar där.

I byn och trakten är det väl sörjt med lokaler för olika verksamhet, liksom krogar och goda möjligheter till övernattning.