Hör Psalmmästarens vackra sång: "Alldeles överrumplad"

Simrishamn Artikeln publicerades
Nadja Eriksson och Åsa Hagbergs psalm valdes ut bland 290 insända bidrag.
Foto:Torun Börtz
Nadja Eriksson och Åsa Hagbergs psalm valdes ut bland 290 insända bidrag.

En psalm om det svåra - som ändå inger ett hopp. I konkurrens med närmare 300 andra tävlingsbidrag tog Nadja Eriksson hem segern med "Lågor av ljus".

Kyrkomusikern Nadja Eriksson kopplar in elflygeln i Sankt Nicolai och slår sig ner på pianopallen för att framföra sin psalm på YA-reporterns begäran.

– Det var stort, jag blev alldeles överrumplad, kommenterar hon segern.

Det var Växjö stifts kyrkosångförbund som utlyste tävling med anledning av Svenska kyrkans reformationsjubileum. 290 tävlingsbidrag skickades in.

Det var författaren Åsa Hagberg, som Nadja Eriksson samarbetat med flera gånger tidigare, som upptäckte tävlingen och föreslog att de skulle skicka in ett gemensamt bidrag.

– Mitt i hennes textskrivande hände det här i Stockholm, säger Nadja Eriksson och syftar på terrorattentatet på Drottninggatan, då fem personer miste livet.

Det är något som också färgat av sig på psalmen, som är ett rop på hjälp och tröst, samtidigt som den talar om vår egen inneboende kraft.

– Den handlar om att vi alla bär kärlekslågan inom oss - och att den blir så synlig när vi går samman.

Tävlingsuppgiften var att skapa en psalm för vår tid.

– Jag ville ha ett tonspråk som känns tilltalande. Melodin är kanske inte helt enkel, men det blir inte roligare för att det är enkelt. Och den är också kopplad till traditionellt tonspråk. I psalmen möter vår samtid den tradition som kyrkan bär, konstaterar Nadja Eriksson.

Men hur blir en melodi till?

– Texten måste få sin klädnad och texten bestämmer vad det blir. Man måste ha en känsla för var orden ligger i musiken, säger hon och ger ett konkret exempel:

– Som i textraden "faller vi mot okända djup". Ordet "djup" kan ju inte ligga på en hög ton. Man måste hela tiden ta hänsyn till textens känsla.

När Nadja Eriksson skriver helt egna kompositioner växer istället texten och musiken fram samtidigt.

De tio bästa bidragen i tävlingen kommer nu att ges ut i ett häfte. Och i helgen är Nadja Eriksson aktuell på nytt. På söndag, vid den festmässa som hålls i Tryde kyrka med anledning av biskop Johans besök, kommer nyskriven körmusik av Nadja Eriksson och Åsa Hagberg att framföras.

Fakta

Sång som ger hopp

Hur kan omtanke finnas, hur kan kärlek stå ut

när vi ser hur den sargas, där det goda tar slut?

Våra fladdrande lågor är så veka och små,

men som trotsiga punkter vill de lysa ändå.

(utdrag ur Lågor av ljus; text Åsa Hagberg, musik Nadja Eriksson)

Visa mer...