Annons

Pythagoras på ett pingisbord

Hur räknar man ut volymen på sitt hjärta, diagonalen på ett pingisbord och mantelarean på en pepparkaksburk? Allt detta vet nu eleverna på Österlengymnasiet, efter sitt matte-tema i korridorerna.
Simrishamn • Publicerad 10 december 2018
Matteläraren Peter Andersson är djupt koncentrerad när han tillverkar en cylinder som Zahra Akbari och Hala snart ska räkna ut allt möjligt på.
Matteläraren Peter Andersson är djupt koncentrerad när han tillverkar en cylinder som Zahra Akbari och Hala snart ska räkna ut allt möjligt på.Foto: Anders Egle

– Det här var jätteroligt! säger Zahra Akbari när hon efter en lång stund tittar upp från pingisbordet och sitt A4-papper med kluriga matteuppgifter.

Som till exempel hur lång diagonalen är på det där pingisbordet som man passerar i korridoren hur många gånger som helst en vanlig skoldag på Österlengymnasiet.

Annons

Lite längre bort i samma korridor står en annan klass och löser uppgifter på biljardbordet.

– Pepparkaka, någon? frågar matteläraren Peter Andersson och sträcker generöst fram den runda burken som är fylld med juliga pepparkaks-hjärtan. Sedan lägger han till:

– Förresten, hur stor volym har den här burken, och hur stor är mantelarean?

Hur mycket vatten är det i vasen? Baraah Mustafa, Tasheem Seif och Ayah Hossein är lösningen på spåren.
Hur mycket vatten är det i vasen? Baraah Mustafa, Tasheem Seif och Ayah Hossein är lösningen på spåren.Foto: Anders Egle

Totalt är det fyra stationer runt om på skolan som eleverna räknar sig igenom under en halvdag, och det är inte bara de geometriska uppgifterna i sig själva som är poängen med upplägget.

– Tiden är också viktig, att orka koncentrera sig och räkna i flera timmar är avgörande om man till våren vill lyckas på de nationella proven, som håller på i tre, fyra timmar. Det är som med Zlatan - om han bara tränade 30 minuter åt gången, hur skulle han då orka med andra halvlek när det blir match? frågar Peter Andersson retoriskt.

Över huvud taget svävar de kommande nationella provens ande över de flesta uppgifterna denna annorlunda temadag, även om uppgifterna inte kommer att vara lika praktiskt utformade när det väl blir skarpt läge.

Peter Andersson bjuder på pepparkaka, och passar på att be Wilma Olsson och Clara Lundberg att räkna ut volymen på burken.
Peter Andersson bjuder på pepparkaka, och passar på att be Wilma Olsson och Clara Lundberg att räkna ut volymen på burken.Foto: Anders Egle

– Men vi har medvetet skrivit längre instruktioner och blandat in fler moment i uppgifterna än eleverna är vana vid. Gärna moment som det var ett tag sedan vi gjorde på de vanliga lektionerna, säger Peter Andersson, som redan en halvtimme in i arbetet är mer än nöjd med upplägget.

– Praktisk matte tar lite längre tid i och med alla grejer som ska hanteras, men det ger större förståelse än att bara räkna i en bok. Och på en kvart har jag sett betydligt mer samarbete mellan eleverna än jag gör på en vanlig vecka, säger Peter Andersson, vilket glädjespridaren Zahra Akbari är ett tydligt exempel på när hon peppar sina klasskamrater.

– Kom igen nu, nu fokuserar vi på nästa uppgift!

Eftersom ens hjärta är ungefär lika stort som knytnäven är det ingen konst för Mahmoud Javour att räkna ut sitt hjärtas volym.
Eftersom ens hjärta är ungefär lika stort som knytnäven är det ingen konst för Mahmoud Javour att räkna ut sitt hjärtas volym.Foto: Anders Egle
Anders Egle
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons