Qlara är nätverket som breder ut sig

Simrishamn Artikeln publicerades

Kontaktnät, opinionsbildare eller påtryckargrupp? Qlara är allt på en gång, enligt medlemmarna. Efter tio år fortsätter nätverket för företagsamma kvinnor på Österlen att växa sig allt starkare.

– Fler och fler söker upp oss aktivt. Det visar att Qlara fyller ett behov och faktiskt fungerar, konstaterar nätverkets ordförande, Katarina Bruning.

I år har det gått tio år sedan Qlara bildades och nätverket har gått från 20 medlemmar till drygt 70. Bredden är en av styrkorna: bland medlemmarna finns allt från revisorer och hårfrisörskor till fotografer och hotellägare. Alla är inte heller egna företagare - tyngdpunkten läggs på att man ska vara företagsam.

Bär på en idé

– De som söker sig till oss bär ofta på en idé att starta eget. Vi kan hjälpa dem som är tveksamma i starten, förklarar Katarina Bruning.

Gaby Gummesson nickar. Hon har ett utbildningsföretag och var med och bildade Qlara.

– Då hade jag tagit steget och sagt upp mig för att starta eget. Jag var mest rädd för att förlora arbetskamrater, att inte ha någon att bolla idéer med.

I nätverket får man inte bara vänner med nya infallsvinklar utan även kunder.

– I början fick vi så många nya kunder genom att anlita varandra att det höjde omsättningen, säger hon med ett skratt.

Genom nätverket har Gaby Gummesson dessutom hittat två nya samarbetspartners. Det gör det möjligt för dem att ta på sig större jobb än tidigare.

Nätverket har en representant i kommunens näringslivsråd och i takt med att Qlara vuxit sig större har också rollen som påtryckargrupp stärkts.

– Kommunen lyssnar på oss och får idéer, menar organisationskonsulten Clara Westman, som också funnits med sedan starten och som i år dessutom blivit vald till årets Qlara.

Vad gäller företagsklimatet i Simrishamns efterlyser Qlarorna mer långsiktigt tänkande från kommunens sida och större politiskt mod.

– Kommunen tror att man kan svälta sig ur en kris, men det farligaste som finns är att inte våga satsa, konstaterar Clara Westman.

Försvinner snabbt

Gaby Gummesson oroar sig över att kommunen har svårt att behålla personer som de rekryterat till chefsposter.

– De stannar ett halvår och sen försvinner de, för att deras respektive inte hittat något jobb, säger hon.

Gör som storföretagen, hjälp medföljande partner att hitta ett jobb, föreslår de.

Katarina Bruning vill se en vision som gäller för en längre tid, så att företagare vet vad de har att rätta sig efter. Det finns många företagsamma människor som skulle kunna lyfta Österlen om de fick möjlighet, det är de överens om.

– Släpp loss folk, ge dem förutsättningar att göra något. Det finns en otrolig kreativitet ute i byarna, konstaterar Gaby Gummesson.