Ranelid vill viga bröllopspar

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto:Hanna F.Ellborg

Författaren Björn Ranelid vill bli vigselförrättare i Simrishamns kommun. I ett långt brev till länsstyrelsen anhåller han om att få förtroendeuppdraget.

– Jag gör ansökan efter mycket betänketid. Men jag har under många år fått förfrågningar om att hålla tal på bröllop eller viga, förklarar Björn Ranelid när Ystads Allehanda ringer upp honom.

Under de senaste tio åren har ett trettiotal par hört av sig till honom och undrat om han kan viga dem eller hålla tal i samband med deras bröllop.

I sitt brev till länsstyrelsen, som är den myndighet som utser borgerliga vigselförrättare, förklarar Ranelid att han mycket noggrant förberett sig inför de tal han hållit och att han betraktar dem som verkliga hedersuppdrag.

"Om jag får uppdraget, så ämnar jag vara ytterst omsorgsfull med språk och uppträdande vid akten", skriver han.

– Jag håller alltid tiden, är alltid nykter och svär inte. Jag har faktiskt aldrig svurit i hela mitt liv, säger han och skrattar.

I sin ansökan understryker Björn Ranelid också sin långa och breda vana att tala inför publik - vid omkring 3 500 tillfällen har han talat i offentliga sammanhang under årens lopp.

Även sina akademiska meriter framhåller han och påpekar att han är utbildad adjunkt i både svenska, filosofi och religionskunskap. Det sistnämnda ämnet undervisade han dessutom i under 12 års tid i Ystad.

Dessutom har han gett ut 33 böcker och skrivit omkring 800 essäer.

Visserligen är Ranelid mantalsskriven i Stockholm men bor halva året i Kivik. Han påpekar även att han varit ambassadör för Österlen lyser under fyra år och var lagledare för Kivikslaget i tv-programmet Det stora matslaget.

"Jag kan utan att vara förmäten påstå att jag är väl skickad att vara vigselförrättare" avslutar författaren sitt brev, innan han "högaktningsfullt och ödmjukt" ansöker om att få tillstånd att viga.

Att Björn Ranelid inte är skriven i kommunen tror inte kanslichef Christian Björkqvist ska vara något problem.

– Det är väl bara risk att de andra vigselförrättarna får ont om uppdrag, säger han med ett skratt.

Om Björn Ranelid skulle få uppdraget kommer han dock inte att förrätta hur många vigslar som helst, understryker han själv.

– Nej, jag kommer att vara väldigt restriktiv, annars kommer jag inte att hitta allt - bara i maj har jag till exempel 19 framträdande. Det får vara vigslar i närheten av Kivik och om jag kan få in det i mitt program. Men jag är aldrig förmäten.

Länsstyrelsen har nu bett kommunen att yttra sig och brevet går därför till kommunfullmäktige som får säga vad de tycker om Björn Ranelids ansökan.

Det här krävs:

Ur länsstyrelsens information till aspirerande vigselförrättare:

"En vigselförrättare ska ha ett gott omdöme och ha allmänt förtroende samt ha den erfarenhet som krävs för att kunna fullgöra uppdraget på bästa sätt. Vederbörande ska också vara väl medveten om vigselns betydelse och det ansvar som är förenat med uppdraget."

Länsstyrelsens ersättning till vigselförrättaren är 110 kronor per vigsel. Vid mer än en vigsel per dag blir ersättningen för de följande vigslarna 30 kronor.

Visa mer...

Fakta

De viger i Simrishamn:

Christer Akej, Matz Hammarström, Anders Johnsson, Else-Beth Rolf, Jan Vokun och Kristina Åhberg.

Visa mer...