Rasistiska flygblad blir en fråga för JK

Simrishamn Artikeln publicerades

Eleverna blev upprörda över de rasistiska flygbladen som någon delat ut på Österlengymnasiet. Nu ligger polisanmälan hos Justitiekanslern, som ska avgöra om det rör sig om ett tryckfrihetsärende.

”Massinvandringen en tickande bomb”. Så stod det på flygbladen som låg i elevernas skåp när de kom till skolan en morgon i slutet av januari.

– Någon hade kommit in här tidigt på morgonen och stuckit in flygbladen i elevernas skåp. Det var dessutom samma dag som vi skulle ha öppet hus på skolan så det låg lappar lite här och var, säger Österlengymnasiets chef, Torgny Sonestam.

Han berättar att eleverna snabbt sökte upp både honom och sina lärare.

– Eleverna kände sig väldigt provocerade över att folk med den här människosynen kommit in på skolan med sitt budskap. De var besvikna och upprörda och undrade om vi inte skulle polisanmäla det, fortsätter han.

Tryckfrihetsärende

En polisanmälan om hets mot folkgrupp lämnades in. Polisen har i sin tur lämnat ärendet vidare till Justitiekanslern, JK, för att få utrett om det rör sig om ett tryckfrihetsärende. Rätten att sprida tryckt information gäller inte i vissa undantagsfall, som till exempel när det rör sig om hets mot folkgrupp.

Om fallet bedöms vara ett tryckfrihetsärende är det JK som utser åklagare för den vidare utredningen. Annars bollas ärendet tillbaka till polisen i Ystad, som där får fatta beslut om den fortsatta utredningen.

Skoloffensiv

De främlingsfientliga flygbladen, som med jämna mellanrum dyker upp i brevlådor runt om i kommunen, är signerade en grupp som kallar sig Svenska motståndsrörelsen.

På sin hemsida berättar de själva att de vid en ”skoloffensiv” på Österlengymnasiet i januari delat ut omkring 350 flygblad.