Resecentrum kan vara kvar i stationen

Simrishamn Artikeln publicerades

Nu är det mer eller mindre klart att resecentrum kan vara kvar i stationshuset. Skulle inte Skånetrafiken och Buss Persson komma överens finns det fler som vill ta över verksamheten.

-Det är flera aktörer som har anmält intresse till kommunen, förklarar kommunalrådet Anders Johnsson (M).

Han tror att det kommer att lösa sig på ett eller annat sätt och att resecentrum kan vara kvar i det pampiga stationshuset.

Planerna på att flytta eller rent av lägga ner resecentrum har väckt ilska och protester hos Simrishamnarna. En namnlista med närmare 2 000 underskrifter har lämnats över till Skånetrafiken.

-Jag är övertygad om att det kommer att bli bra, säger Anders Johnsson.

Kommundirektör Anna Thott har fått i uppdrag att kolla läget och försöka sy ihop en godtagbar lösning. Kommunen har tidigare uttryckt irritation över att Skånetrafiken inte kan ta större ansvar. Man har också uppfattningen att förhandlingarna mellan Buss Persson och Skånetrafiken mer eller mindre har strandat.

Kommunen äger stationshuset och bjuder i dag på hyran.

-Det kommer vi att göra i fortsättningen också, säger Anders Johnsson. Vi vill värna om resenärerna. Nu avvaktar vi vad som händer mellan Buss Persson och Skånetrafiken innan vi agerar. Kommunen kan inte lägga sig i deras mellanhavanden.

Men vem som kommer att driva det framtida resecentrum är fortfarande inte klart. Om det blir Buss Persson som i dag eller någon helt ny aktör står ännu skrivet i stjärnorna.

Det är dock klart sedan tidigare att Skånetrafiken sagt upp avtalet med Buss Perssons. Skånetrafiken vill spara pengar och lade ett bud som Buss Persson inte kunde acceptera. Det var i princip en halvering av ersättningen för driften av resecentrum.

Tidigare ansågs resecentrum vara hotat och Skånetrafiken talade om att flytta till Coop som ligger långt ifrån själva stationen. Där skulle det bli enklare service med försäljning och laddning av jojo-kort.

Enligt Anders Johnsson är det som sagt inte aktuellt längre med en nedläggning eller flytt av resecentrum.

I dag är resecentrum bemannat under dagtid. Servicen och hjälpen där är uppskattad, främst är det äldre resenärer som sätter stort värde på tjänsterna. Där kan de få hjälp med att ladda jojo-kort eller köpa biljetter och få snabba besked om avgångar eller förseningar.