Riddarnas dag blev lyckad

Simrishamn Artikeln publicerades

Över 2500 besökare kom i helgen till medeltidsborgen Glimmingehus för att njuta av De 10 000 riddarnas dag. Vädret var perfekt för att slå vakt om riddarkulturen och dess ideal – och handla på marknaden vid borgen.

– Det är ett trevligt arrangemang, och man kan få lammfärsbiffar här, säger Anna Lidholt från Malmö.

Hennes barn, tvillingarna Emma och Olle, sju år, får båda prova på att bära riddarrustning.

– Det är rätt så tungt, säger Olle, som har lyckats få ryggplåten på bröstet.

Åhusbon Victor Gaete, nio år, har åkt trähäst och träffat en sköld med lansen.

– Det är kul, tycker Victor, som är väldigt intresserad av historia. I skolan har han läst om både vikingatiden och medeltiden. Stundtals blir det långa köer till aktiviteterna på Lekvallen, utanför vallgraven, där barnen kan åka trähäst, prova bågskytte, gå på styltor och kasta hästskor.

Här utövas också medeltida lekar. Hugade kunde välta morfar i "rövkrok".

Riddarna från sällskapet Silfverfalken visade också upp sina hästar och rustningar. Och barnen fick måla sitt personliga, heraldiska vapen i traditionella färger.

De riktigt unga sökte sig till sagotältet för att höra spännande berättelser från gångna tider.

Lång kö var det stundtals till Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Utanför entrén bildades snabbt en stor vagnborg av modernt formgivna barnvagnar.

På borggården, nedanför de bastanta stentrapporna, roades besökarna av Westgöta lekares gycklare – en grupp också känd som familjen Carlings skånska jazzorkester. Klarinettisten Max Carling visade hur man jonglerar och går på slak lina, medan brodern Ulf bjöd på rola-rola, ett klassiskt cirkusnummer, där det gäller att balansera på en bräda och en roterande cylinder.

– Detta är vansinnigt kul, säger Max Carling, som dock ägnar sig mer åt musik än akrobatik.

En härlig stämning sprider sig på borggården när gycklarna framför sin medeltida musik med nyckelharpa, vevlira, fiddla, cittra och andra instrument.

Bland marknadsstånden såldes bland annat barkbröd – en symbol för den finanskris som råder på olika håll i världen.