Röster samlades på hög bredvid valurnan – valarbetare avstängd

Simrishamns kommun Artikeln publicerades
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En person har stängts av från att jobba med valet efter att felhantering av rösterna upptäcktes. Händelsen är polisanmäld.

Simon Klein, boende i Simrishamns kommun, förtidsröstade under torsdagseftermiddagen.

I lokalen gjorde han en upptäckt som chockerade honom – röstmottagaren la inte ner rösterna i valurnan, utan lät dem ligga ovanpå i en hög.

– Jag trodde inte mina ögon. Det låg två decimeter röster ovanpå valurnan. Så kan man inte ha dem liggande, sa jag till personen som tog emot dem, berättar Simon Klein för Ystads Allehanda.

Personen förklarade att hen skulle fylla i något på kuverten innan de las ner.

Simon Klein ringde till polisen och anmälde händelsen. Sedan ringde han till en av kommunens valsamordnare, Carina Persson, som är nämndsekreterare.

– De la inte ner rösterna i valurnan direkt och det är inte rätt, för de ska ner i urnan direkt. De har gjort fel, säger hon på fredagen.

Hon menar att det inte finns någon giltig förklaring till det som skett.

– Tydligen var det i början när vallokalen precis hade öppnat och det var många som kom på en gång. Men som vi sa, så spelar det ingen roll, säger Carina Persson, som är förvånad över det som skett.

”Personen har även ett uppdrag på valdagen så då ansåg vi att det var olämpligt att personen utförde det uppdraget”

Göran Thorén (S), ordförande i kommunens valnämnd vidtog åtgärder under torsdagskvällen.

– Jag stängde av personen i går, det var jättetråkigt men man kan inte göra så mycket åt det. Det är en ren olyckshändelse i arbetet, menar Göran Thorén.

I lokalen jobbade två personer med att hantera rösterna, men det är bara en av dem som har stängts av från sitt uppdrag.

– Personen som vi stängde av hanterade att lägga ner kuverten i valurnan och hade därför ett större ansvar för det som hände. Personen har även ett uppdrag på valdagen så då ansåg vi att det var olämpligt att personen utförde det uppdraget, säger Carina Persson.

Kommunen har varit i kontakt med länsstyrelsen för att få klarhet i vad de ska göra med de berörda rösterna.

Polisen har inlett en förundersökning och ärendet är lämnat till den Nationella operativa avdelningen inom polisen, som hanterar alla ärenden om misstänkt valfusk.

Brottsrubriceringen är otillbörligt verkande vid röstning.