Annons

Samtalsterapeuten fick skrivklåda

Samtalsterapeuten Gunnel Ottersten har drabbats av skrivklåda. Det egna bokförlaget driver hon från sitt kontor - sängen hemma i Borrby.
Simrishamn • Publicerad 17 februari 2009
På kontoret. Under stjärnhimlen och i sängen skriver och redigerar Gunnel Ottersten sina böcker. bild: gustav wennerholm
På kontoret. Under stjärnhimlen och i sängen skriver och redigerar Gunnel Ottersten sina böcker. bild: gustav wennerholmFoto: 
Porslinsfiguren fick Gunnel Ottersten av en klient. "Den symboliserar hur hon till slut kände sig nöjd med sig själv". Bild: Gustav Wennerholm
Porslinsfiguren fick Gunnel Ottersten av en klient. "Den symboliserar hur hon till slut kände sig nöjd med sig själv". Bild: Gustav WennerholmFoto: 

Berättelsen om Gunnel Otterstens liv är fylld av kontraster.

Hon är reklamaren som blev samtalsterapeut, mamman som blev författare, och stockholmaren som blev skåning.

Annons

Numera huserar Gunnel i Borrby tillsammans med mannen Olle Mårtensson. Flytten till Skåne var ett självklart val för familjen.

- Vi bodde i Umeå på den tiden, jag och min dåvarande man och våra fyra barn. Vi var så trötta på all snö och kände allihop det var dags för Skåne. Familjen bosatte sig en långhelg på Tobisviks camping och gjorde utflykter runt om i Skåne för att hitta den rätta platsen för dem. Till slut föll valet på Borrby.

- Det är lagom stort, ligger nära havet och har bra kommunikationer till andra städer. Allt klaffade och vi kallar oss numera stolta Borrbybor. Flytten till Skåne ledde också till en annan livsavgörande förändring. Gunnel bestämde sig för att lämna karriären som reklamare bakom sig.

- Jag hade fått nog av att prångla ut prylar, berättar hon.

En utbildning i samtalsterapi blev lösningen. Gunnel tilltalades av den teoretiska biten.

- Människor är så komplexa. Vi är en förening av fyra lika viktiga delar: kropp, själ, tanke och känsla.

Detta budskap förmedlar hon till dem som söker sig till hennes rum på Friskhuset i Simrishamn.

- Jag kallar aldrig mina besökare för patienter, utan för klienter. Det är viktigt att påpeka att jag inte kan bota någon. Mitt jobb går snarare ut på att vara en objektiv samtalspartner. Gunnel fördelar sin tid mellan Friskhuset och ett behandlingshem i Grödby.

- Dit kommer familjer som behöver hjälp med hur de ska leva tillsammans.

Behandlingen syftar till att undvika fosterhemsplacering av barnen som kommer till Grödby.

Annons

- Alla har inte kapaciteten att bli jättebra föräldrar. Vårt mål är att de som uppsöker oss ska bli tillräckligt bra. Hon kallar arbetet på behandlingshemmet för "den krassa verkligheten". Men trots de tunga uppgifterna tappar hon aldrig orken.

- Jag får så mycket tillbaka. Det räcker med ett litet framsteg för att jag ska bli alldeles uppfylld av hur meningsfullt det jag gör är.

Energin räcker också till hennes relativt nystartade bokförlag.

- Jag har alltid haft en lust att förmedla mina tankar till andra. Vad jag sitter hemma på kammaren och tycker har ju ingen betydelse om inte andra får ta del av det.

Därför skrev hon 2006 boken "Fyra steg till dig" som handlar om det personliga välbefinnandet. Och nu är Gunnel fullt sysselsatt med att redigera översättningen av den amerikanska författarinnan Dorothy Firmans bok "Mor och dotter".

- Mor- och dotterrelationen kan vara så oerhört stark och djup. Den här boken ger råd om hur man ska få förhållandet att fungera.

Gunnel redigerar texten, hennes dotter har översatt den, och hennes mor korrekturläser den.

Hur är din egen relation till din mor?

- Den är god, men vi har också gått igenom våra brottningsmatcher.

- Visst är jag min mors dotter, men jag är också min egen person. Och samma sak gäller för henne. Vi är båda fria kvinnor. När Gunnel arbetar med boken sitter hon bekvämt tillbakalutad i sin egen säng.

Annons

- Jag läste någonstans att Winston Churchill skötte sina politiska affärer från sängen. Och då tänkte jag att kan han, så kan jag.

För hon har lärt sig att inte be om ursäkt för den hon är.

- Jag har blivit den jag vill vara. Och jag går in för det jag gör med allt vad jag har. Om jag så jobbar på behandlingshemmet eller latar mig, så gör jag det helhjärtat.

Rebecka Sjöberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons