Schyman får inte byta lägenhet

Simrishamn Artikeln publicerades

Politikern och debattören Gudrun Schyman vill byta sin hyreslägenhet i ett 1700-talshus i Gamla stan i Stockholm mot en lägenhet i Malmö. Men hyresvärden Stadsholmen säger blankt nej.

Nu har Gudrun Schyman överklagat beslutet till hyresnämnden i Stockholm.

På grund av sitt jobb vill Schyman ha ett komplementboende nära bra inrikes kommunikationer. Och då är Malmö det närmsta och bästa alternativet.

Efter valet 2010, då Feministiskt initiativ fick fyra mandat i kommunfullmäktige, har Schyman blivit alltmer aktiv i den kommunala politiken i Simrishamn. Tidigare har hon haft lägenheten i Stockholm som komplement till boendet på Klockaregården i Gladsax.

– För att få tillgång till en passande lägenhet i Malmö behöver jag använda lägenheten på Lilla Nygatan i Stockholm som bytesobjekt, skriver hon till hyresnämnden.

Gudrun Schyman reser mycket i sitt arbete som föreläsare och konsult.

– I mitt arbete inom jämställdhet, ledarskap, retorik och kommunikation har jag hela landet som arbetsfält, skriver Schyman.

En hyresgäst får, enligt hyreslagens paragraf 35, överlåta lägenheten till någon annan och därigenom byta till en annan bostad. Detta får ske om lägenheten behövs för hyresgästens arbete och det inte föreligger pendlingsavstånd.

Men hyresvärden tycker inte att Gudrun Schyman har tillräckliga skäl för ett byte och vill dessutom att hon säger upp sitt hyresavtal för lägenheten i Gamla stan.

Stadsholmen är ett allmännyttigt bostadsbolag och dotterbolag till AB Svenska Bostäder, bolaget äger och förvaltar 279 fastigheter. Bolagets uppdrag är att rusta upp och förvalta hus med stora antikvariska värden i Stockholm.