SD vill stoppa miljöarbete

Simrishamn Artikeln publicerades

Koldioxid påverkar inte miljön. Det anser Sverigedemokraterna och yrkar att kommunen avbryter alla investeringar mot koldioxiden. Uttalandet möts av förvåning.

I en motion till kommunfullmäktige uttrycker Sverigedemokraterna sin skepsis mot forskning som säger att koldioxid skulle vara farligt för miljön. De menar att myndigheterna enbart förlitar sig på FN:s klimatpanel, IPCC, och att de i sin tur är ett politiskt organ som drar felaktiga slutsatser.

FN:s klimatpanel bildades 1988 för att sammanställa kvalitetsgranskat forskningsmaterial om människans påverkan på klimatet. Panelens senaste utvärdering av klimatet sammanfattade resultat från 18 000 olika forskningsstudier.

– Vi anser att debatten om koldioxid är ensidig och att forskare världen över har kommit fram till andra slutsatser men får inget utrymme i media, skriver motionsförfattarna Jan-Olof Kjellgren och Christer Andersson i ett mejl till YA.

Vilka miljöprojekt?

Då Sverigedemokraterna anser att arbetet med att förminska koldioxidutsläppen kostar miljardtals skattekronor vill de avbryta alla sådana investeringar i kommunen. Men när kommunfullmäktigeledamot Monica Gripp (M) får höra om deras uttalande blir hon konfunderad.

– Jag kan inte greppa det här. Vad har vi för miljöprojekt som de riktar sig mot?

Hon berättar att kommunen precis ska börja delta i ett projekt som går ut på att fiskeindustrin avlägsnar det skräp de hittar i havet när de fiskar. Men det har inget med koldioxid att göra.

Vill sänka bensinskatten

Även kommunens miljöstrateg Bengt Bengtsson ställer sig frågande till Sverigedemokraternas motion.

– Jag kan inte bedöma deras påstående, men de flesta forskare menar att koldioxin påverkar miljön. Och i vilket fall som helst så är oljan på väg att ta slut och då måste vi hitta ett alternativt drivmedel.

Sverigedemokraterna är i dagsläget det enda parti som vill sänka bensinskatten.