Simrishamns skola mot toppen

Simrishamn Artikeln publicerades
Simrishamns skolor är bland de bästa i hela Sverige.
Foto:Jessica Gow / SCANPIX
Simrishamns skolor är bland de bästa i hela Sverige.

Simrishamn är en av landets allra bästa skolkommuner. I Lärarförbundets ranking hamnar Simrishamn på plats 15. Klivet från plats 85 förra året gör dessutom Simrishamn till bästa klättraren i Skåne.

– Vi är både glada och mycket stolta. Rankningen visar att vi är många lärare som gör ett bra jobb, säger Anki Lindström, lärare och medlem i Lärarförbundet.

För att uppmuntra kommuner som ger sin skola goda förutsättningar utser Lärarförbundet årligen landets bästa skolkommun. I år gick priset till Vellinge medan Piteå och Luleå kom tvåa respektive trea.

På 15:e plats finns Simrishamns kommun som förra året låg på 85:e plats.

– Det här är ett jättekliv för oss och siffrorna är mycket trevliga, säger Anki Lindström.

Bland de skånska kommunerna hamnar Simrishamn på plats fem och jämför man de skånska kommunernas resultat är det Simrishamn som tagit det största klivet uppåt.

– Jag blir väldigt, väldigt glad av att titta på de här siffrorna, säger Christer Grankvist (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Rankningen bygger på statistik. 14 olika kriterier jämförs, bland annat resurstilldelningen, lärartätheten och elevernas prestationer.

– Det största klivet uppåt tar vi i jämförelsen av hur det går för eleverna. Personalen gör helt enkelt ett fantastiskt arbete i klassrummen.

När det gäller elevernas meritvärden i nian har Simrishamn hoppat från plats 184 till plats 43. Jämförelsen av andelen elever med godkänt i alla ämnen har gett kommunen plats 59, jämfört med 196 i fjor.

Christer Grankvist menar att en bidragande orsak till resultatet är att politiken sett till att det finns resurser.

– Även om vi tvingats spara mycket pengar så har skolpengen inte sänkts de senaste åren. Vi har tvärt om satsat på kärnverksamheten. Vi har också satsat på tidiga insatser och på barn med särskilda behov. Det ger effekt. Därtill är det så att en bra skola börjar i förskolan och det är därför vi kommer att satsa på personaltätheten i förskolan också.

Även lärarnas friskhet jämförs. Här har Simrishamn avancerat från plats 138 till 28.

Christer Grankvist menar att statistiken visar ett trendbrott för Simrishamn som tidigare haft betydligt mindre smickrande placeringar i olika kommunjämförelser.

– I och med att SKL:s rankning tidigare i år visade att Simrishamn avancerat från plats 224 till 76 kan vi vara säkra på att det verkligen är en trend och ingen tillfällighet. Den stora utmaningen är nu att försöka behålla placeringen och kanske klättra ännu mer.