Annons

Sjukhusfrågan avgjord – så blev beslutet

Förslaget om att återta sjukhusdriften i offentlig regi fick som väntat tummen ner av regionstyrelsen på torsdagen. Lokalt fortsätter frågan dock att skapa politiska spänningar.
Simrishamn • Publicerad 8 februari 2018
Sjukhuset - en lokal trätofråga.
Sjukhuset - en lokal trätofråga.Foto: Torun Börtz

Sverigedemokraterna gick i onsdags ut med att de tänkte rösta emot det rödgröna minoritetsstyrets förslag om att Region Skåne själv skulle ta över driften av Simrishamns sjukhus när avtalet med Praktikertjänst löper ut år 2020.

När regionstyrelsen vid sitt möte på torsdagseftermiddagen tog upp förslaget för beslut var det därför ingen överraskning att det föll, genom att Allianspartierna och Sverigedemokraterna vann bifall för sitt avslagsyrkande. Frågan är därmed avgjord och sjukhuset kommer även i fortsättningen att drivas i privat regi.

Annons

På det lokala planet har frågan redan skapat en hel del oro. I slutet av januari lämnade Centern majoritetsgruppen i protest mot kommunalråd Karl-Erik Olssons (S) uttalande i samband med att regionens rödgröna styre presenterade sitt förslag på plats i Simrishamn.

Karl-Erik Olsson sade då att han var positiv till att samarbeta med regionen för sjukhusets utveckling sedan regionpolitikerna bjudit in kommunen att vara med och planera den framtida verksamheten. Ett alltför ideologiskt ställningstagande som inte förankrats, ansåg Centern.

Vid onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen blossade en ny tvist kring sjukhuset upp. Konflikten gällde en skrivelse, som oppositionsråd Anders Johnsson (M) räckte över till Karl-Erik Olsson under en paus. Anders Johnsson ville att kommunstyrelsen skulle anta ett uttalande där kommunen förordar fortsatt privat drift.

Både skrivelsen och agerandet fick Karl-Erik Olsson att gå i taket och han beslutade att skrivelsen inte skulle tas upp vid mötet.

– Hade man sagt att vi skulle göra en gemensam skrivelse hade det varit en annan sak. Men här kommer man med ett färdigskrivet dokument. Dessutom är det här ingen kommunal fråga, konstaterar Karl-Erik Olsson, som också anser att Anders Johnsson lämnade in sin skrivelse för sent för att den skulle tas upp.

– Dagordningen var redan fastställd. Som ordförande har jag rätt att besluta att inte ta upp det.

Anders Johnsson är dock av en annan åsikt vad gäller ordförandes befogenheter och menar att han har rätten på sin sida.

– Karl-Erik Olsson vägrade att ställa proposition på skrivelsen eftersom han visste att han skulle förlora, argumenterar han.

Dessutom anser Anders Johnsson att frågan visst har kommunal bäring.

–Frågan blev ju kommunal när majoriteten sprack, menar han.

Torun BörtzSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons