Skärmar och bilbatterier stals igen

Simrishamn Artikeln publicerades
Återvinningscentralen i Simrishamn.
Foto: Torun Börtz
Återvinningscentralen i Simrishamn.

Ännu en gång har tjuvar tagit sig in på återvinningscentralen i Simrishamn. Denna gång stals tio tv-skärmar och bilbatterier. Stölderna och hotfulla kunder är ett stort problem på återvinningscentraler i hela regionen.

Återvinningscentralen i Simrishamn har drabbats av ett antal inbrott på sistone. Senast under den gångna helgen.

Tjuvarna tog sig in genom att klippa hål i staketet. Liksom vid det senaste inbrottet stals elektronik och bilbatterier.

– Vi är inte förvånade. Det går runt på de olika återvinningscentralerna, säger Lars Carrick, avdelningschef för Sysavs 16 återvinningscentraler.

Han menar att stölderna är ett stort arbetsmiljöproblem.

– Personalen känner oro när de kommer till sitt arbete och märker att det varit inbrott. Ett annat stort problem är att det avfall som stjäls inte hamnar där det ska. Material som vi tar emot ska ju återvinnas på rätt sätt.

Antalet stölder på återvinningscentralerna har visserligen minskat något det senaste året.

– Vi har satsat mycket på bevakning. Både med väktare och hundar. Det har gett effekt.

Däremot har hoten ökat mot personalen under centralernas öppettider. Enligt Lars Carrick uppstår konflikterna på tippen vanligtvis av tre skäl.

– Antingen är det någon som försöker stjäla saker eller inte vill betala för sig. Konflikter uppstår också om någon sorterat material fel och blir tillrättavisad.

På Sysav diskuterar man att satsa på ett inpasseringssystem där kunderna måste registrera sig innan de kör in på anläggningen. Erfarenheter från andra håll visar att systemet leder till färre konflikter.