Skilda valdagar efterlyses: "Lokal demokrati missgynnas”

Simrishamn Artikeln publicerades
Carl-Göran Svensson (C) Simrishamn
Foto: Torun Börtz
Carl-Göran Svensson (C) Simrishamn

Kommunvalet borde separeras från valet till riksdagen. Det anser Carl-Göran Svensson (C) som menar att det blivit särskilt tydligt i årets val att de lokala frågorna hamnat i skymundan.

Centerpartiet backar i Simrishamn. Enligt den preliminära mandatfördelningen tappar partiet ett mandat och hamnar på fyra.

– Jag är besviken. Det brukar alltid gå bättre för oss lokalt än på riksplanet, men i år blev det inte så, säger Carl-Göran Svensson som är listetta på Centerns lista.

Han är också mycket besviken på valrörelsen.

– Vi har försökt driva lokala frågor, men debatten har ändå mest handlat om invandring och vård. Det är särskilt tydligt vid årets val att fokus varit på frågor som kommunen inte styr över. Resultatet i kommunvalet blir bara en löjlig spegling av resultatet i riksdagsvalet.

De lokala frågorna har hamnat i skymundan, menar han.

– Viktigaste frågorna i kommunen borde vara utvecklingen på landsbygden, vatten- och avlopp och bostadsbyggande.

Hur makten kommer att fördelas i Simrishamn vågar han inte ens sia om. Själv har han inte tagit kontakt med andra partier.

– De partier som fått flest röster får ta initiativet till diskussioner.

Centerns har regerat både med Moderaterna och Socialdemokraterna men åt vilket håll det lutar nu vill han inte säga någonting om. Att partiets vägval är viktigt håller han med om.

– Det känns ju som att sidan vi väljer får makten.