Skolan satsar på att bli bäst

Simrishamn Artikeln publicerades

Simrishamns skolor ska tillhöra toppskiktet i landet. Det är inget blygsamt mål som målas upp för framtiden. Redan i höst märks satsningarna på dator och fotboll.

Nu spänner skolans ledning bågen. Skolorna i Simrishamn ska bli bland de allra bästa i landet.

Det stod klart när en stor satsning sparkades igång på ett fullsatt Grand under onsdagskvällen.

Alla elever och lärare ska få datorer och ett nytt sätt att lära med modern teknik inleds.

– Nu lämnar vi 1800-talets folkskola för gott, sa kommunens skolchef Erik Lenne till lärarna från kommunens grundskolor och gymnasiet.

Målsättningen är att alla elever ska få minst godkänt i alla ämnen, och att kommunens skolor ligger bland de 25 procent bästa i landet.

– Vi är redan nära, men har som målsättning att nå dit i år, sa Erik Lenne.

I dag har eleverna i sjuan och ettan på gymnasiet fått bärbara datorer att arbeta med. Så småningom ska alla få bärbara datorer.

Med hjälp av datorer och ny it-teknik kommer skolorna att arbeta på ett nytt sätt. Eleverna kommer att få lära sig att läsa med hjälp av datorer till exempel.

– Det lilla steget är att ge alla datorer. Det stora steget är sedan vårt nya arbetssätt för att nå våra mål, sa Erik Lenne.

Till sin hjälp har skolan företaget Learnit24 som ska stödja och hjälpa lärare och skolledare under två år med utbildning.

– Det går att köra i diket om inte satsningen på datorer och lärandet går hand i hand, menade Bo Kristoffersson från företaget Learnit24. Det finns exempel från skolor i Stockholm där datorerna använts som skrivmaskiner.

Ordförande i Lärarnas Riksförbund Metta Fjelkner var särskilt inbjuden till kvällen. Inte oväntat menade hon att lärarna är den viktigaste tillgången.

– Datorer kan aldrig ersätta lärare, slog hon fast. Se datorer som goda redskap.

Erik Lenne höll med när han tackade henne och överlämnade en gåva.

Metta Fjelkner tyckte att lärare hamnat i botten när det gäller modern it-teknik. Finns det någon annan högutbildad yrkesgrupp som inte får datorer av sin arbetsgivare, undrade hon. Och svarade själv på frågan.

– Lärarna är de sista som får datorer. Och de är nästan lite lustigt att ha en särskild kickoff för att man börjar arbeta med datorer. Vilka andra arbetsplatser gör det.