Stiby kyrka lyser vit igen

Simrishamn Artikeln publicerades

Nu lyser kyrkan i Stiby vit och fin igen efter en behövlig upp uppfräschning. De senaste åren har kyrkan i Stiby varit grådaskig och lite tråkig på utsidan.

– Kyrkan står högt och är väldigt utsatt för väder och vind, berättar kyrkovaktmästare Frank Nyberg. Det blåser nästan alltid här.

Just den friska och stundtals hårda vinden är något målarna fått känna. Deras arbete högt upp på tornet är extra utsatt.

– I dag är det underbart. Vindstilla, varmt och klart, säger Leif Nilsson från Bröderna Nilsson målarfirma i Tomelilla. Men det har varit besvärligt med mycket vind många dagar.

Uppifrån det 24 meter höga tornet har målarna en storslagen utsikt.

– Vid klart väder ser man ända till Bornholm, berättar Leif Nilsson. Sju kyrkor syns också och inte minst alla vindkraftverk.

Leif Nilsson tycker kyrkor är vackrare än vindmöllor. Han och hans företag är specialiserade på just kyrkor. De far omkring i stora delar av Skåne och målar om helgedomar.

– Vi målade om Stiby kyrka för tio år sedan, säger han.

Det är något som Frank Nyberg tycker är en fördel. Eftersom de har med sig kunskapen om kyrkan från det senaste arbetet.

– Men egentligen skulle kyrkan behöva målas om vart sjunde år, säger Frank Nyberg.

Det utsatta läget gör att på fasaden snabbt får påväxt av alger.

Därför började målarfirman med att tvätta väggarna med hett vatten och högtryck. För att sedan spruta ett medel mot algerna så att sporerna dör innan det var dags för själva målningen.

Ungefär fyra veckor har det tagit att måla om kyrkan. Man har använt färg som är lite dyrare och hållbarare. Just till tornet som är utsatt på grund av sin höjd och läget mot väster har en starkare kalkcementfärg använts.

Totalt har arbetet på kyrkan har kostat cirka 560 000 kronor. Av det utgör arbetet med ställningarna ungefär en tredjedel av kostnaden.

– Vi kommer att göra en del arbete själva också, berättar Frank Nyberg. En del nockpannor behöver bytas på taket och fönsterna målar vi om utvändigt.

Leif Nilsson lägger sista handen på kyrkan i skrivande stund. Sockeln målas allra sist med en grå färg som lyfter fram den vita kyrkan.