Stor oro hos husvilla föreningar efter stängning av Grand

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto: Torun Börtz

Kan Malmö Opera spela Carmen? Kan Riksteatern komma? Går det att ersätta biljettköpare? Frågorna är många och svaren få. Stängningen av Grand vållar stor oro bland de berörda föreningarna.

Den 9 november väntas fint besök i Simrishamn av Malmö Opera, som turnerar med sin uppsättning av Carmen. För arrangemanget står Lions Club Simrishamn. Sedan Grand stängde vet arrangörerna varken ut eller in.

– Målsättningen är att köra föreställningen, men jag kan inget lova i dag, säger Anders Hansson, sammankallande i Lions konsertkommitté.

Han har haft kontakt med AV-kompaniets Krister Funder.

– Han säger att han ska försöka lösa det. Så fort han lämnat besked vet vi hur det blir, säger Anders Hansson.

Vad händer om föreställningen måste ställas in?

– I vårt kontrakt med Malmö Opera står att Lions inte behöver betala om föreställningen inte blir av. Det enda som drabbar Lions är därför förlorade intäkter. Men frågan är hur vi ska göra med alla de som redan betalat för sina biljetter. Om situationen uppstår får vi diskutera det då.

Han hoppas dock ännu att operan kan spela Carmen.

– Det skulle kännas bedrövligt om det inte gick att lösa.

Lika villrådig är man i Simrishamns Riksteaterförening, som har två föreställningar inbokade i höst.

– Det här är nervöst, säger Lisbeth Hagerman, ordförande i teaterföreningen.

Föreställningarna det handlar om är Under är jag bar den 6 november och Några av oss den 22 november. Den sistnämnda, som spelas av Riksteatern, går inte att flytta till en annan scen.

– Måste vi ställa in blir vi ersättningsskyldiga. Det står i vårt kontrakt med Riksteatern. Det handlar om 22 500 kronor.

Att ställa in en föreställning är inte bra, menar hon.

– Det känns inte alls bra. I synnerhet eftersom vi har så få arrangemang. Om man har för få föreställningar vet folk knappt att man finns, säger hon.

Hennes hopp för framtiden är att kommunen tar över hyran av lokalen, något som politikerna också diskuterar.

– Kommunen borde aldrig ha släppt kontraktet. Nu hoppas jag att det hamnar hos kommunen igen.

Simrishamns Filmstudio har redan fått ställa in den filmvisning som skulle ha varit i måndags.

– Vi har nu två alternativ. Att lägga ner verksamheten eller hitta en ny lokal, säger filmstudions ordförande Elisabeth Benz.

Osäkerheten kring Grands framtid fick föreningen att lägga ner sin verksamhet våren 2018. I somras fattade föreningen dock beslutet att dra igång en höstsäsong. För kort tid sedan gjorde föreningen en nystart med pompa och ståt och gratis filmvisningar. Lyckan varade dock inte så länge.

– Vi var medvetna om att det ekonomiska läget inte förbättrats, men det var först i söndags som vi fick veta att bion skulle stängas. Vi hade inte förstått vidden av företagets skuldsättning.

Föreningen har fått erbjudanden från biograferna i både Kivik och Borrby att flytta sin verksamhet dit.

– Vi ska kontakta våra medlemmar för att höra vad de tycker. Vi måste bestämma oss snart eftersom nästa film är planerad att visas den 22 oktober, säger Elisabeth Benz.